Logo de la Universitat de València Logo Servei Central de Suport a la Investigació Experimental (SCSIE) Logo del portal

Espectròmetre de Ressonància Magnètica Nuclear
Espectròmetre de Ressonància Magnètica Nuclear
Marca: Bruker Biospin 3.5 pl 5 – Avance III 600MHz
Tipus: Equip

L'espectroscòpia per Ressonància Magnètica Nuclear (RMN) es defineix com l'estudi de les molècules mitjançant el registre de la interacció de radiacions electromagnètiques de radiofreqüència amb els nuclis de les molècules situades en un camp magnètic extern. És una tècnica utilitzada per a avaluar el contingut bioquímic dels teixits vius, que proporciona informació metabòlica complementària a les alteracions anatòmiques que es poden trobar en els estudis radiològics.

Descripció

En l'actualitat, l'eix central del laboratori és un espectròmetre de Ressonància Magnètica Nuclear (RMN) de 14,1 Tesles (600 MHz) equipat amb 4 sondes de mesura. Aquestes sondes permeten obtindre espectres de RMN en una àmplia varietat de mostres que inclouen biofluids (sèrum, plasma, orina, líquid cefalorraquidi, llàgrimes, mitjà de cultiu cel·lular, etc.,), teixits (biòpsies de tumors, reseccions, puncions hepàtiques entre altres), línies cel·lulars (cordons umbilicals, hepatòcits).

Ofereix la possibilitat de fer anàlisi qualitativa i quantitativa de metabòlits d'interés en la mostra a analitzar. A més, és una tècnica no destructiva, ràpida i molt sensible.

Aplicacions pràctiques
  • Aquest equip és un element fonamental per al desenvolupament de l'àrea de la Metabolòmica amb especial èmfasi en les seues aplicacions biomèdiques. Algunes de les sondes disponibles permeten treballar amb quantitats de mostra molt xicotetes (4-5 micrograms de teixit i fins a 10 microlitres de líquid).
    D'altra banda l'equip disposa d'una sonda de microimatge amb 3 diferents bobines que permeten obtindre Imatges de Ressonància Magnètica en mostres xicotetes amb alta resolució i amb la possibilitat d'obtindre una valuosa informació molecular.
    • Sonda d'HR-MAS; permet obtindre el perfil metabòlic de teixits (biòpsies, reseccions, puncions) i semisòlids (cultius cel·lulars). La sonda permet treballar amb quantitats de mostra entre 5 i 25 µg.
    • Sonda de 5 mm; sonda convencional utilitzada per a l'obtenció d'espectres metabòlics en mostres liquides incloses tot tipus de biofluids. La quantitat de mostra emprada sol ser de 500 µL encara que depenent de la concentració inicial es poden obtindre dilucions per a volums inferiors.
    • Sonda d'1 mm; molt adequada per a volums de mostra reduïts, podem treballar amb quantitats de 10-20 µL. Per a la mesura, la mostra es prepara en uns capil·lars de 1 mm de diàmetre. La resolució i qualitat de l'espectre obtingut és comparable a la sonda convencional. Ideal per a l'estudi de models animals on la disponibilitat de mostra és molt reduïda.
    • Sonda de microimatge; equipada en 3 bobines diferents ens permet l'obtenció d'imatges de ressonància magnètica d'una altíssima qualitat per a mostres de fins a 1 cm2 (biòpsies, reseccions, teixit cardíac, biomaterials).
Certificacions de qualitat

ISO 9001:2015

Condicions d'ús
  • Les mostres per a ser acceptades pel servei de metabolòmica han de complir uns requisits previs:
    • L'usuari ha d'informar detalladament de l'origen de la mostra (humana o animal), tipus (teixit, biofluids, cultiu cel·lular), quantitat (nombre total de mostres i volum aproximat), perillositat i precaucions recomanades en el maneig.
    • Les mostres han d'estar retolades de manera inequívoca per a la seua perfecta identificació.
    • L'usuari ha d'assenyalar obligatòriament si desitja recuperar la mostra una vegada completades les mesures o si autoritza el servei per a la destrucció d'aquestes.
      El servei de metabolòmica no acceptarà:
      • Mostres infeccioses o de perillositat extrema en el seu maneig.
      • Mostres humanes que no siguen completament anònimes.
      • Mostres sense identificar o retolades defectuosament.
  • Per a facilitar l'emmagatzematge i posterior maneig de les mostres, es recomana a l'usuari que facilite les mostres al servei en un format adequat al tipus i volum de mostra. En el cas de biofluids amb un volum mínim de 500 µl, recomanem enviar les mostres en viaris tipus cònics de 1,5 ml. És recomanable, sempre que siga possible, contactar amb el servei abans de començar a acumular mostres, per a determinar la millor manera d'entregar la mostra.
Estructura/es UV que ho gestiona
Unitat Central d'Investigació de Medicina (UCIM)