Universitat de ValènciaUVesports Logo del portal

La importància de mantenir-te actiu

  • 17 d’abril de 2020
Image de la noticia

Quin lloc ocupa l'activitat física en la teua rutina diària d'aquests dies? I en jornades d'estudi? Et donem claus perquè tragues el major partit a la pràctica d'exercici en temporada de cremar-se les celles estudiant, fins i tot estant confinat.

La situació que ens està tocant viure ens obliga a quedar-nos a casa, però això no significa que hages de romandre immòbil. Quin lloc ocupa l'activitat física en la teua rutina diària d'aquests dies? Fins i tot ara que el curs continua de manera en línia i que ja tens els exàmens al cap, as d’encabir l'exercici en la teua planificació?

Compartim els beneficis de mantenir-te actiu a nivell cognitiu i reprenem els consells de Cristina Blasco, professora de la Universitat de València i coordinadora de la Unitat d'Investigació en Rendiment Físic i Esportiu (UIRFIES). Ella ens acosta algunes línies d'investigació existents entorn de quins són els beneficis de l'exercici físic a nivell cognitiu:

  • Major rendiment en blocs d'estudi:La pràctica de 20 minuts d'exercici físic de certa intensitat ofereix un gran benefici entre blocs d'estudi.
  • Millora de l'atenció i activació:La capacitat d'atenció i d'activació es beneficia quan es realitza exercici físic previ al treball mental. «L'exercici físic realitzat prèviament al mental et farà una activació cerebral, augmentarà el flux sanguini», assenyala Blasco.
  • Major capacitat de retenció a llarg termini: A llarg termini, les persones que fan exercici físic milloren la seua capacitat de retenció. Així, doncs, Blasco indica que «l’exercici físic en períodes d'exàmens ajuda la retenció a llarg termini».
  • Efecte sobre el son, l'efecte mediador.Una bona qualitat del son ajuda en el procés d'aprenentatge. «No és que l'exercici físic et faça més llest, però sí que està comprovat que si fas exercici físic dormiràs millor. El son és molt important per a aprendre. Per això, les persones que dormen i descansen bé fixen millor tot el que han fet», destaca Blasco.

Lluitar contra les hores de ‘cadira’

És clar que estudiar requereix moltes hores de cadira i el cos s’acaba ressentint.«Les hores d'estar assegut ens fan molt més mal. Hi ha molts estudis sobre els efectes nocius del sedentarisme i estudiar, per desgràcia, és una actitud sedentària», diu Blasco, qui afegeix que «si t’alces durant cert temps i fas exercici físic, el compensaràs d'alguna forma».

Claus per traure el major partit a la pràctica d'exercici quan estudiem

Hem d’establir una planificació d'hores d'estudi i moments en què ens alcem de la cadira per fer exercici, fins i tot estant en confinament. Però, quinés el millor moment del dia per practicar exercici? José Francisco Guzmán Lujan, llicenciat en Educació Física i graduat i doctorat en Psicologia, assenyalava recentment en una entrevista per al SEF que el nostre ritme vital determina quina és la nostra millor hora per fer exercici, bé a primera hora del matí o a la vesprada. «L'activitat física depèn del bioritme personal», indicava Guzmán, i explicava que «hi ha persones que són matutines i els va molt bé fer activitat física a primera hora del matí, perquè s'activen i això els va estupendament per estar tot el dia activats. I hi ha persones que són més vespertines i prefereixen treballar al matí i a la vesprada entrenar una mica… s'alliberen de la pressió».

Recorda que un cervell i un cos sa van de la mà.