Universitat de ValènciaUVesports Logo del portal

La Universitat de València obri un nou espai de reflexió sobre l’esport femení

  • Servei d'Esports
  • 10 de maig de 2018
D'esquerra a dreta: Nicolás Barber, Antonio Ariño, Josep Miquel Moya i José Campos.
D'esquerra a dreta: Nicolás Barber, Antonio Ariño, Josep Miquel Moya i José Campos.

Les I Jornades Dona i Esport han arrancat aquest dijous, 10 de maig, a la Universitat de València com a un espai per a la reflexió entorn de l’esport femení. L’acte inaugural ha anat a càrrec del vicerector de Cultura i Esport, Antonio Ariño; el director general d’Esport de la Generalitat, Josep Miquel Moya; Nicolás Barber, en representació de l’empresa patrocinadora Delikia Fresh; i el director del Servei d’Educació Física i Esports de la Universitat, José Campos.

Sota el lema ‘Límits actuals i possibilitats de futur’, les jornades es desenvolupen durant els dies 10 i 11 a la Fundació ADEIT, tractant d’analitzar els obstacles que dificulten la igualtat efectiva dins d’aquest àmbit, així com millorar la visibilitat de l’esport femení.

En la seua intervenció, el vicerector Antonio Ariño ha destacat l’“evident asimetria” que existeix quant a les dades de participació, tant en activitats físiques com en esports professionals, d’homes i dones, en detriment de les segones. Per això, ha considerat que aquestes jornades són “absolutament necessàries i pertinents”.

En aquest sentit, Josep Miquel Moya ha aportat dades tan aclaparants com que la participació de les dones en activitats físiques és d’un escàs 40%, mentre que aquest percentatge s’enfonsa en l’àmbit de l’esport professional fins a poc més del 10%. “Només existeix una explicació sociològica i és la desigualtat de gènere que impera en la nostra societat”, ha afirmat. De fet, un clar indicador d’aquesta desigualtat és el repartiment del temps lliure: els homes gaudeixen de cinc hores al dia, mentre que les dones ho fan de tan sols tres hores, la qual cosa repercuteix en la pràctica esportiva per gèneres.

Moya ha insistit que espais de reflexió com aquestes jornades “són necessaris perquè l’esport no està al marge de les dinàmiques socials actuals” i ha recordat una sèrie d’accions “contundents” que ja s’estan executant des de la seua Direcció General, com ara la creació d’equips mixts en jocs esportius d’escoles coeducatives o la prohibició “taxativa” de subvencionar esdeveniments esportius amb premis econòmics diferents per a homes i per a dones. I és que, al seu juí, “un dels grans reptes actuals de la societat moderna és aconseguir la igualtat real i efectiva”.

Nicolás Barber, per la seua banda, ha subratllat el lema sota el qual Delikia Fresh ha iniciat una campanya de foment de l’esport femení, ‘Juguen elles, guanyem tots’. “La societat ja no vol invisibles les dones esportistes, vol conéixer els seus triomfs, els seus assoliments, èxits i expectatives”, ha dit.

D’altra banda, José Campos ha explicat l’estructura de les jornades, que inclouen conferències i taules redones amb les quals, des de diferents punts de vista (empreses, mitjans de comunicació, acadèmics i esportistes), es tractarà de “baixar al terreny” per a analitzar la responsabilitat social de tots els estaments implicats en la promoció i difusió esportiva.

Entre les personalitats que intervindran en les jornades destaca Capitolina Díaz, catedràtica de Sociologia de la Universitat de València, que ha impartit la conferència inaugural al costat de la directora de la Unitat d’Igualtat, Amparo Mañés; Maider Castillo, del Llevant Unió Esportiva; Patricia Tórtola, àrbitra de futbol de Primera Divisió; Lola Ochoa, tennista paralímpica; o Susana Pérez-Amor, subdirectora general de Dona i Esport del Consell Superior d’Esport; a més d’una taula amb periodistes del Diari Levante, À Punt o RTVE, entre uns altres mitjans de comunicació.

També, en el marc d’aquesta iniciativa s’ha convocat el I Premi Delikia, un reconeixement al millor Projecte d’Innovació desenvolupat en la temàtica de Dona i Esport, que es lliurarà en l’acte de clausura de les jornades divendres dia 11, a les 13 hores, d’entre els cinc projectes finalistes.

Les I Jornades Dona i Esport compten amb el patrocini de Delikia Fresh i la col·laboració de la Direcció General d’Esport de la Generalitat Valenciana, la Diputació de València, la Fundació Esportiva Municipal, el Col·legi Oficial de Professors i Llicenciats en Educació Física i Ciències de l’Activitat Física i l’Esport de la Comunitat Valenciana, l’Associació de Gestors Esportius Professionals de la Comunitat i la plataforma per al foment, la difusió i la visibilització de l’esport femení Nosotras Deportistas.

Llista d'enllaços:

Imatges: