Logo de la Universitat de València Logo Servei d'Informació i Dinamització Logo del portal

Vora setanta estudiants debaten a la Universitat de València sobre la sostenibilitat del turisme en la Lliga de Debat Universitària

  • Servei d'Informació i Dinamització - Blasco Ibáñez
  • 27 de març de 2023
Estudiantat participant en la fase final de la Lliga de Debat Universitària 2023
Estudiantat participant en la fase final de la Lliga de Debat Universitària 2023

El Centre Cultural La Nau acull, del 27 al 29 de març, la fase final de la Lliga de Debat Universitària 2023 de la Xarxa Vives d’Universitats. Estudiants de 12 universitats del País Valencià, Catalunya i les Illes Balears hauran de defensar al llarg de la competició tant la posició “a favor” com “en contra” d’un tema polèmic i d’actualitat: «És sostenible el turisme?».

A l’acte d’inauguració, que s'ha celebrat al Paranimf de la Nau, el Delegat d’Estudiants de la Universitat de València, Manuel González, ha donat la benvinguda als dotze equips d’estudiants que s’han aplegat per participar en la fase final de la Lliga de Debat Universitària 2023 de la Xarxa Vives. A continuació, els caps de jutges Fani Grande i Vicent Rebollar han recordat els detalls sobre el funcionament general de la Lliga, els grups i equips, així com també les classificacions i el desenvolupament dels debats. Per la seua part, Carles Padilla, vicerector d’Internacionalització i Multilingüisme, també s’ha sumat a la benvinguda en nom de la Universitat de València i ha destacat la importància dels objectius de la Lliga de Debat: “fomentar l’oralitat, el diàleg, l’argumentació” en un context on tot va massa ràpid i cal estar ben informat i “contribuir a normalitzar l’ús del català en entorns formals”.

La competició comença amb una fase eliminatòria entre tots els equips participants. A continuació, la darrera jornada tindran lloc les semifinals i la gran final, disputada entre els dos equips amb més puntuació.

Durant tres dies, desenes d’estudiants provinents de 12 universitats intervindran en aquesta competició d’oratòria que cerca potenciar l’ús de la paraula, el diàleg i l’intercanvi d’idees, així com crear un espai de formació on s’utilitza la llengua pròpia. Enguany la competició compta amb la participació d’equips de les següents universitats de la Xarxa Vives:

  • Universitat d’Alacant
  • Universitat Autònoma de Barcelona
  • Universitat de Barcelona
  • Universitat de Girona
  • Universitat de les Illes Balears
  • Universitat Jaume I
  • Universitat de Lleida
  • Universitat Politècnica de València
  • Universitat Pompeu Fabra
  • Universitat Ramon Llull
  • Universitat Rovira i Virgili
  • Universitat de València

«És sostenible el turisme?». A aquesta pregunta hauran de respondre els equips participants, tant la posició a favor com la posició contrària. El jurat de la competició, integrat per professionals de la cultura, l’ensenyament i el periodisme, valorarà cada debat d’acord amb la qualitat de les intervencions i la solidesa de les argumentacions, així com el grau de domini de l’assumpte, la fluïdesa comunicativa dels participants i la posada en escena.

En aquesta edició, l’estudiantat prové de les següents disciplines acadèmiques: Dret (32%), Ciències Polítiques (11%), Relacions Internacionals (7%), Administració i Direcció d’Empreses (7%), Filologia Catalana (4%), Economia (4%) i Geografia (3%), entre d’altres titulacions.

La Lliga de Debat Universitària és una competició dialèctica entre equips d’estudiants universitaris que debaten sobre un tema polèmic i d’actualitat. Des de l’any 2005, la competició fomenta entre l’estudiantat universitari l’ús de la paraula i capacitats com el treball en equip, la documentació, l’anàlisi crítica i l’argumentació. L’activitat, organitzada per la Xarxa Vives d’Universitats, compta amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme de la Generalitat Valenciana i del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. En l’organització de la fase final a la Universitat de València, té la col·laboració de la Delegació d’Estudiants i del Servei d’Informació i Dinamització (Sedi), així com també d’altres serveis de la UV: el TAU, UVComunica i el Centre Cultural La Nau.