Logo de la Universitat de València Logo Recerca i Transferència Logo del portal

Grup d'Alt Nivell d'Experts en IA

  • 12 de març de 2018
Grup d'Alt Nivell d'Experts en IA

Convocatòria de la Comissió Europea per a formar part d’un grup d’experts d’alt nivell sobre Intel·ligència Artificial. El termini acaba el 9 d'abril de 2018.

La Comissió Europea està a punt d’encetar un diàleg amb totes les persones involucrades en el futur de la Intel·ligència Artificial (IA) a Europa per a fomentar un debat obert al voltant de tots els aspectes del desenvolupament de la IA i el seu impacte en l’economia i la societat. Així, ha obert una convocatòria per a formar part del grup d’alt nivell d’experts en IA, que funcionarà com a grup director d’aquest fòrum on intervindran tots els diferents agents involucrats: empreses, universitats, polítics, organitzacions de consumidors, sindicats i altres representants de la societat civil. El fòrum conformarà l’Aliança Europea d’IA.

A més d’aquest grup d'experts, que se seleccionarà a partir de la convocatòria oberta en l’actualitat, l’Aliança IA consistirà de diferents actors involucrats que de manera voluntària s’afegisquen mitjançant una plataforma en línia que estarà disponible en els propers mesos.

La missió principal del grup serà donar suport a la implementació de la estratègia europea en Intel·ligència Artificial, com ara l’elaboració de recomanacions sobre el futur desenvolupament de polítiques relacionades amb la IA, i les qüestions problemàtiques sobre aspectes ètics, jurídics i socials, incloent-hi qüestions socioeconòmiques. Entre les tasques del grup es troben:

  1. Assessorar a la Comissió sobre els propers passos que aborden els reptes i les oportunitats de la IA a curt i mitjà termini, mitjançant recomanacions que s’imbuiran en el procés de redacció de polítiques, així com el procés d’avaluació legislativa i el desenvolupament d’una estratègia digital de nova generació.
  2. Donar suport a la Comissió sobre dinamització i mecanismes de difusió per a interactuar amb el grup més ample possible d’agents involucrats en el context de l’Aliança IA, així com compartir informació i recollir els seus parers sobre el treball del grup i de la Comissió.
  3. Proposar a la Comissió les directrius en ètica de la IA, que abasten qüestions com ara l’equitat, seguretat, transparència, el futur del mercat laboral, democràcia i l’impacte de l’aplicació de la Carta de Drets Fonamentals, incloent-hi la privacitat i la protecció de dades personals, dignitat, protecció dels consumidors i no discriminació. Aquestes directrius es basaran en el treball del Grup Europeu d’Ètica en la Ciència i les Noves Tecnologies (un grup assessor independent establert pel President de la Comissió Europea) i de l’Agència Europea de Drets Fonamentals.