University of Valencia logo Logo Department of Social Work and Social Services Logo del portal

Igualtat en drets laborals de les persones treballadores de la llar i de cures

  • March 30th, 2022
Image de la noticia

El 30 de març es reivindica la igualtat en drets laborals de les persones treballadores de la llar i de cures. La raó per la qual existeix aquest dia és per la situació tan desigual que pateixen els qui es dediquen a això, parlant no sols en termes salarials sinó també en el compliment dels Drets Humans i Constitucionals. Aquestes persones exigeixen la ratificació de l'Estat quant al conveni 189 de l'Organització Internacional del Treball (OIT) i per tant, un canvi de Règim Especial a Règim General, ja que en absència d'aquest, no existeix l'oportunitat de tenir dret a atur ni indemnització, ni una llei de Prevenció de Riscos Laborals, ni il·legitimitat davant un acomiadament improcedent, afectant al seu torn el sistema de pensions que els facilita estar immerses dins del llindar de pobresa.

A nivell internacional, s'estima l'existència de 67 milions de persones dedicades, que no professionalitzades, en matèria de cures. On les dones abasten almenys el 80%, sense haver-hi presència de distribució igualitària entre homes i dones en cap país. D'altra banda, quant a la
racializació s'observa com és un fenomen in crescendo. Tant és així, que en 1997 en l'Estat espanyol les empleades de cures d'origen immigrant constituïen el 7%, arribant al 62% en 2009.

Algunes de les conseqüències que té tot això, a més de les òbvies -imposibilitació de satisfacció de necessitats socials, així com la participació social i política-, és la produïda en països amb menys desenvolupament en polítiques socials o defensa dels Drets de la Infància, ja que tal com es comprova en el testimoniatge per a OXFAM de Reema
Nanavaty, directora de l'Associació de Dones Treballadores per Compte Propi (SEWA) a l'Índia, moltes dones es veuen forçades a encomanar la responsabilitat del manteniment de la llar i cures a les seues filles, disminuint l'accés a l'educació.

I sense voler oblidar als qui exerceixen els seus dies en les cures de manera no remunerada, recordar que el treball no és tot el que es fa a canvi de salari.

Cristina Vallejo Abad (Treballadora Social i Estudiant de Màster en la Universitat de València).