Logo UVFaculty of Social Sciences Logo del portal

Inauguració exposició Direm la Mar de l'artista Elena Martí - 5 juliol - 19 h., Sala Manuela Ballester

  • June 1st, 2022

La proposta de disseny expositiu amb un format immersiu d'instal·lació i intervenció videogràfica naix a partir d'un projecte seleccionat pel Ministeri de Cultura i Esport l'any 2020, dins del programa d'ajudes a la investigació, creació i producció artística.

Del 5 al 20 de juliol de 2022, la Sala d'exposicions Manuela Ballester de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València acollirà la mostra “Direm la mar” d'Elena Martí Manzanares. Artista convidada dins de l'III Congrés Internacional CICELI (Creadores en l'Educació Literària i Intercultural) de la Universitat de València, Elena dissenya un recorregut narratiu interdisciplinari, - poètic, crític, ecològic i social- a l'uníson.

 

A través d'una col·lecció de materials trobats en diversos paratges marins de la costa mediterrània, la veu estètica i critica de l'artista, inspirada en els versos del poema “La mar” de Miquel Martí i Pol (1993), convida a l'espectador a co-crear activament un nou relat propi (individual i col·lectiu) enfront del que succeeix amb el plàstic quan arriba als oceans i la importància de la magnitud temporal necessària perquè aquest material derivat del petroli aconseguisca degradar-se en la mar.

Es tracta d'una experiència sociocultural i didàctica patrocinada per la Càtedra de Cooperació i Desenvolupament Sostenible de la Universitat de València dins de l'Eix Persones (ODS 1-5), i inspirada en els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030 de l'ONU per a cuidar el futur de les persones, el planeta i la naturalesa.

 

L'exposició també compta amb la col·laboració d'altres organismes acadèmics com el Centre de Documentació d'Art Valencià Contemporani Román de la Calle (CDAVC), l'Institut Universitari de Creativitat i Innovacions Educatives (IUCIE), les Facultats de Magisteri i Ciències Socials, així com el Departament de Didàctica de l'Expressió Musical, Plàstica i Corporal de la Universitat de València (Àrea d'educació artística).

 

El projecte Direm la mar és un crit d'alarma sobre la sostenibilitat necessària per al Planeta i la humanitat que, paradoxalment, ens recorda, al seu torn, la infinita bellesa natural de la vida, posant el focus en la necessitat d'oferir una educació sostenible, creativa i crítica per a la societat del segle XXI.

 

La mostra és, a més, l'eix vertebrador d'un nou projecte editorial de la Universitat de València enfocat en “Convergències sostenibles, estètiques i crítiques de l'educació artística”, sota el títol de Ecònica. Aquesta innovadora proposta cultural sobre el món de l'art i del disseny en contextos educatius, coordinada pels professors Ricard Silvestre i Matilde Portalés de la Universitat de València, pretén construir un pont referencial i transferencial entre la societat i l'àmbit acadèmic, oferint en les seues pàgines un espai obert, transdisciplinar i de debat per a promoure el pensament sostenible, estètic i critique a l'aula contemporània. 

 

Al costat d'una selecció d'investigadors de la Universitat de València, en la publicació participen des del context acadèmic el catedràtic Ricardo Marín de la Universitat de Granada, la professora Rebeca Zurru de la Universitat Internacional de la Rioja (UNIR) i altres experts universitaris de l'estat espanyol. Des de l'àmbit de l'art i del disseny, l'edició del primer volum de Ecònica compta amb la mirada i la veu d'una dotzena de creatius de diverses nacionalitats ajuste a la temàtica de la naturalesa i la sostenibilitat: Elena Martí, Cristina Almodóvar, Constance Guisset, Emma Giuliani, Emilie Vast, Joana Santamans, Hugo Martínez-Tormo, Xavier Monsalvatje, Laura Palau, Denica Vaselinova, Eva Okolowicz i Patricia Kuehfuss.

 

La comunicació gràfica del projecte ha sigut realitzada pel dissenyador Alberto Herranz de l'estudi Idees Fominaya, i l'esdeveniment sintonitza amb els objectius del programa World Design Capital València 2022 per a promoure la didàctica de l'art, el disseny i el pensament creatiu en el món de l'educació a través de connexions professionals nacionals i internacionals.

 

portada Ecònica- proposta cultural sobre el món de l'Art i el Disseny