Logo UVFacultat de Ciències Socials Logo del portal

Joaquim Rius afirma en el seu nou llibre que l’abús de la cultura ha legitimat un model elitista de governança de les ciutats

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 18 de desembre de 2018
Joaquim Rius, professor del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València.
Joaquim Rius, professor del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València.

El llibre Cultura, gobernanza local y desarrollo urbano del professor del Departament de Sociologia i Antropologia Social Joaquim Rius analitza la problemàtica de l’articulació entre cultura i ciutat contemporània, on les indústries culturals s’han convertit en el motor de desenvolupament urbanístic. El treball compara les polítiques culturals de València i Barcelona, i ressalta que a la capital de l’Horta manca participació pública i privada en termes de finançament i activisme social.

L’estudi que ha donat lloc al llibre assenyala que la política cultural local ha passat d’estar centrada en la participació a ser una estratègia emprenedora de la qual “lamentablement s’ha abusat”, explica Rius. “Producte d’aquest abús de la cultura com a recurs és la seua conversió en un instrument buit del seu contingut més innovador i transgressor, de manera que s’ha convertit en una eina legitimadora de la governança elitista de la ciutat”, afirma l’investigador.

L’estructura que forma el mercat de l’art està present en els barris artístics de capitals com Nova York o París, però també en les dinàmiques postmodernes de les quals sorgeixen noves zones que concentren galeries d’art i estudis que esdevenen escenaris del consum de l’art a l’actualitat. Cultura, gobernanza local y desarrollo urbano, publicat el novembre de 2018, aporta una visió d’aquesta estructura i estudia el fenomen de concentració d’artistes en aquests nous barris.

“A banda de factors infraestructurals hi ha factors professionals com la recerca d’una xarxa que els permeta desenvolupar de manera flexible els seus projectes creatius i la creació de comunitats d’autoajuda en les etapes primerenques de la carrera artística, que els hi permet assajar les innovacions i alhora obtenir una primera avaluació de valor del seu talent”, indica Rius.

El llibre, de Publicacions de la Universitat de València, compara les polítiques culturals de Barcelona y València, i ressalta el procés pel qual les institucions culturals s’estan hibridant. “En el cas de Barcelona hi ha una participació pública i privada en termes de finançament, participació social, que les fa més permeables al pols cultural del territori. Aquest sembla que és la gran assignatura pendent de València, en què la titularitat o la gestió és d’una sola administració i manquen mecanismes de participació sectorial o local transparents i no clientelistes,” explica Rius.

Per aquest motiu, l’investigador fa una proposta en el seu llibre per una nova governança cultural en la qual les administracions siguen més facilitadores que proveïdores, i en què el nivell local i el regional tinguen un protagonisme renovat i on s’articule la dimensió artística. D’aquesta manera, “les institucions artístiques es constituirien en generadors actius de valor cultural i no serien simples receptacles passius d’activitats”, indica.

Per a Rius, l’anàlisi sociològica de les polítiques culturals i urbanes és un element essencial per a avaluar no només l’impacte immediat, sinó també per a conèixer els costos associats a grans infraestructures o esdeveniments esportius i les seues pèrdues d’oportunitat en termes creatius i socials. “La sociologia aporta una comprensió de la dinàmica creativa basada en les interaccions que expliquen per què alguns barris culturals poden funcionar, en possibilitar i facilitar l’intercanvi lliure o bé poden convertir-se en espais façana que no aporten un valor creatiu real”, indica l’investigador.

Cultura, gobernanza local y desarrollo urbano és el producte de més de deu anys d’investigació sobre la confluència de la sociologia de l’art, la cultura i la sociologia urbana. El professor ha desenvolupat tot aquest treball entre Barcelona i València, en el marc del Centre d’Estudis sobre Cultura, Poder i Identitats, que actualment també dirigeix. “Inicialment l’estudi era de tipus més teòric, però actualment s’ha buscat més la seua aplicabilitat en l’avaluació dels projectes culturals en ciutats com Barcelona i València, però que poden ser aplicats a altres països” indica Joaquim Rius.

 

Llibre:

Joaquim Rius-Ulldemolins. Cultura, gobernanza local y desarrollo urbano. Políticas culturales en Barcelona y Valencia en perspectiva comparada. Col·lecció: «Desarrollo Territorial», 20. ISBN: 978-84-9134-347-9