University of Valencia logo Logo Faculty of Teacher Training Logo del portal

Inauguració exposició: Bachilleras, marisabidillas i sabiondas Les dones al sistema universitari (1868-1977)

  • June 9th, 2021
 

Inauguració exposició: Bachilleras, marisabidillas i sabiondas Les dones al sistema universitari (1868-1977)

Durant el mes de juny es pot visitar L’exposició “Bachilleras, marisabidillas i sabiondas. Les dones al sistema universitari (1868-1977)” a la Facultat de Magisteri.

Aquesta exposició itinerant, que ja ha passat per la Facultat de Geografia i Història, proposa un recorregut històric que mostra la progressiva inclusió de les dones al sistema universitari espanyol, parant especial atenció al cas de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de València. Els qualificatius del títol al·ludeixen als mots amb què eren insultades algunes de les primeres dones matriculades a la universitat. Els primers panells reflecteixen  la irrupció de les dones a la Universitat es va produir al Sexenni democràtic i van mostrant el gradual augment de dones matriculades com a estudiants, però també l’aparició de les primeres professores, com és el cas d’Olimpia d’Arozena, llicenciada en Història i la primera professora de la Universitat de València. El recorregut va avançant en el temps, passant per la Segona República, la Guerra Civil i el Franquisme, quan s’aconsegueix la quasi paritat entre l’alumnat i quan irromp la primera generació relativament important en termes numèrics de professores a la Facultat de Filosofia i Lletres. L’exposició finalitza l’any 1977, quan s’organitzen les I Jornades de la Dona del País Valencià a la Facultat d’Econòmiques i quan la Facultat de Filosofia i Lletres es trasllada al Campus de Blasco Ibáñez.

Les comissàries de l'Exposició, Isabel Benavent, Clara Solbes y Elena Solbes , han estat les encarregades de presentar l'exposició als i les assistents.

Images: