UVtransparènciaUniversitat de València Logo del portal

Data de nomenament: 2 de d’abril de 1987.

A proposta de: Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació.

Data d’investidura: 30 de d’abril de 1987.

Padrí/ina: Dra. Sonia Mattalia Alonso i Dr. Josep Lluís Sirera Turó.

Apunt biogràfic:

Ernesto Cardenal Martínez (Granada, Nicaragua 20 de gener de 1925) és un poeta, sacerdot, teòleg, escriptor, traductor, escultor i polític nicaragüenc de fama mundial, sobretot, per la seva obra poètica, que li ha merescut diversos premis internacionals. És reconegut com un dels més destacats defensors de la teologia de l'alliberament a Amèrica Llatina.
Va estudiar primer a Managua, i de 1942 a 1946, literatura a Mèxic; va estudiar quatre anys a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Nacional Autònoma de México.2 Més tard, de 1947 a 1949, continua els seus estudis a Nova York i viatja entre 1949 i 1950 per Espanya, Suïssa i Itàlia.

Al juliol de 1950 torna a Nicaragua, on participa en la Revolució d'Abril de 1954 contra Anastasio Somoza García. El cop d'Estat falla i acaba amb la mort de molts dels seus companys i amics. El 1957 Ernesto Cardenal decideix entrar a l'abadia trapenc de Nostra Senyora de Getsemaní (Kentucky, Estats Units), on va conèixer al monjo escriptor nord-americà Thomas Merton, qui era mestre de novicis. El 1959 abandona el monestir per estudiar teologia a Cuernavaca (Mèxic) .Cardenal va ser ordenat sacerdot a Managua el 1965 i després va fundar una comunitat cristiana, gairebé monàstica, en una de les illes de l'arxipèlag de Solentiname al llac Cocibolca. Aquí va escriure el famós llibre L'Evangeli de Solentiname i va fundar una comunitat de pescadors i artistes primitivistes que es va fer mundialment famosa. Cardenal passava les vacances a aquestes illes, on llegia les obres completes de Darío, escrivia o dirigia la missa de Setmana Santa a la petita església de la localitat.

El 1971 viatja a Xile on es reuneix amb el president Salvador Allende. Segons explica Cardenal, la seva visita al país sud-americà es va donar el mateix dia en què va arribar la notícia del Premi Nobel de Literatura a Pablo Neruda, poeta xilè de qui el nicaragüenc reconeix una gran influència en la seva obra i de la qual li va costar "lliurar-se" .

Partidari d'una "revolució desproveïda de venjança", Cardenal va col·laborar estretament amb el Front Sandinista d'Alliberament Nacional en la lluita contra el règim de Somoza i va ser nomenat ministre de Cultura el mateix dia de la victòria de la Revolució Nicaragüenc, juliol 19 de 1979 . Va ocupar aquest càrrec fins a 1987, any en què el ministeri es va tancar per raons econòmiques.

Cardenal va abandonar el FSLN el 1994, en protesta contra la direcció de Daniel Ortega, i més tard va donar el seu suport moral al Moviment Renovador Sandinista (MRS) ia l'Aliança Partit MRS durant les eleccions de 2006, igual que altres destacats literats nicaragüencs com Gioconda belli i Sergio Ramírez Mercat, fundador de l'MRS.

Premis i distincions
• Premi de la Pau del Comerç Llibreter Alemany (1980)
• Reconeixement Internacional Foca Mediterrània - Premis Ones Mediterrànies (2005) 12
• Premi Iberoamericà de Poesia Pablo Neruda (2009)
• Membre corresponent de l'Acadèmia Mexicana de la Llengua (2010)
• Premi Reina Sofia de Poesia Iberoamericana (2012)
• Doctor honoris causa per la Universitat d'Huelva (2012) 13
• Premi Internacional Pedro Henríquez Ureña (2014), que atorguen el Ministeri de Cultura i la Presidència de la República Dominicana, rebut durant l'acte inaugural de la XVII Fira Internacional del Llibre Santo Domingo 2014 (FILRD), 14 juntament amb l'escriptor Eduardo Galeano d'Uruguai.
• Doctor honoris causa per la Universitat de Valparaíso (2014) 15
• Ordre de la Independència Cultural Rubén Darío pel govern de Nicaragua màxim premi i reconeixement atorgat per Nicaragua.

Documents:
Discurs Rector/a.