UVtransparènciaUniversitat de València Logo del portal

Data de nomenament: 28 de de juliol de 1987.

A proposta de: Facultat de Dret.

Data d’investidura: 4 de de desembre de 1987.

Padrí/ina: Dr. José Casas Pardo i Dr. Segundo Bru Parra.

Apunt biogràfic:

James M. Buchanan va nàixer en Murfreesboro, Tennessee, en 1919. Economista impulsor de la teoria econòmica de l'elecció pública.

En 1940, es va graduar en la Middle Tennessee State Teachers College, acabant en 1941, el seu Màster en Ciències Econòmiques en la Universitat de Tennessee.
Després d'allistar-se en la marina durant la Segona Guerra Mundial,en 1948 va rebre el seu doctorat econòmic en la Universitat de Chicago, iniciant-se com a professor associat en la Universitat de Tennessee i convertint-se en professor d'Economia en 1950, des d'on es va traslladar al Florida State University fins a 1956. Durant aquest període, va residir durant un any a Itàlia, estudiant les seues tradicions en finances públiques i quan va tornar a Estats Units, va fundar la Thomas Jefferson Center for the Protection of Free Expression des de la Universitat de Virgínia, des d'on va impulsar, amb Gordon Tullock, el corrent econòmic de l'elecció pública. Després d'un any en la Universitat de Califòrnia (UCLA) en 1968, va traslladar la seua Center for the Study of Public Choice (CSPC) a la George Mason University, a Washington.

En 1986, el professor Buchanan va obtindre el Premi Nobel d'Economia per les seues contribucions sobre la teoria de l'elecció pública (Public choice), on va publicar de forma extensa sobre les finances públiques, les econòmiques constitucionals i la teoria llibertària.

Publicacions:

  • Public Principles of Public Debt, 1958
  • Fiscal Theory and Political Economy, 1960
  • Calculus of Consent: Logical Foundations of Constitutional Democracy, 1962
  • Cost and Choice, 1969
  • Liberty, Market and State, 1985
Documents:
Imatges de l'acte d'investidura: