UVtransparènciaUniversitat de València Logo del portal

Björn Olof Roos

Data de nomenament: 25 de de setembre de 2007.

A proposta de: Facultat de Química.

Data d’investidura: 27 de de novembre de 2007.

Padrí/ina: Dr. Luis Serrano Andrés i Dra. Manuela Merchán Bonete.

Apunt biogràfic:

Pertanyent a la notable escola de físics i químics teòrics escandinaus, el professor Roos recull a finals dels anys seixanta la torxa de científics com la professora Ingrid Fischer-Hjalmars i el Professor Per-Olof Löwdin en una ciència naixent com la química quàntica computacional .

En particular el professor Roos és el pare de la química quàntica multiconfiguracional, de la qual és el màxim representant a tots els nivells. Alguns de les seves fites més importants són; Desenvolupament de l'algoritme anomenat CI directa en 1972 i la plataforma de càlcul químic quàntic MOLCAS (1988-2006).

Ens trobem per tant davant un científic de gran renom internacional els èxits han guiat i definit el desenvolupament d'una branca de la química encara jove com la química teòrica, brindant a més a altres investigadors l'accés a la mateixa a través del programa MOLCAS o de les escoles de Química Quàntica.

El seu prestigi queda avalat per la seva pertinença al Comitè Nobel de Química de l'Acadèmia Reial de Suècia entre 1986 i 2000, i al seu Comitè Permanent de Concessió del Premi Nobel des de 1992. 

Documents:
Imatges de l'acte d'investidura:
Vídeos de l'acte d'investidura: