UVtransparènciaUniversitat de València Logo del portal

imatge Francis J. Mojica

Data de nomenament: 25 de de juliol de 2017.

A proposta de: Facultat de Ciències Biològiques.

Data d’investidura: 11 de de gener de 2018.

Padrí/ina: Prof. Dr. Juli Peretó Magraner i Prof. Dr. Javier Lluch Tarazona.

Apunt biogràfic:

Francisco J. Martínez Mojica (Elx, 1963) es va llicenciar en Biologia en la Universitat de València en 1986 i, una dècada després, es va incorporar a la Universitat d'Alacant com a professor titular. Allí va fundar el grup de recerca en Microbiologia Molecular centrat en l'estudi de les seqüències CRISPR, de les quals va ser el seu descobridor inicial.

Mojica va saber assignar correctament a aquesta seqüència el paper fisiològic que exerceix. I és que, al costat d'unes proteïnes associades, la seqüència forma el sistema CRISPR/Cas que, convenientment manipulat, serveix per modificar de forma molt específica, precisa i senzilla, genomes de tot tipus, inclòs l'humà. Les aplicacions de tot això en biomedicina i biotecnologia són pràcticament il·limitades.

En 2015, la revista Science ho va considerar el descobriment de l'any. I en 2016, Eric S. Lander, investigador del MIT, va publicar l'article titulat The Heroes of CRISPR, on reivindicava la contribució clau de Mojica a la troballa científica. Des de llavors, no han cessat els guardons i reconeixements a la seva labor, inclòs el Premi Jaume I de Recerca Bàsica (2016) o el Premi Albany (2017).

Ara, el seu nomenament com a doctor honoris causa de la UV forma part de la celebració del cinquanta aniversari dels estudis de biologia a València, on ell es va formar. La celebració coincidirà amb el nomenament, i també amb la inauguració del Museu d'Història Natural de la UV. Els estudis de biologia van començar en l'antiga Facultat de Ciències, i l'actual Facultat de Ciències Biològiques va ser creada en 1977.

Documents:
Imatges de l'acte d'investidura:
Vídeos de l'acte d'investidura: