Logo UVDegree in Chemical EngineeringSchool of Engineering (ETSE) Logo del portal

CALAGUA participa en un projecte per a reduir la presència de micro i nanoplástics en el medi natural

  • October 11st, 2021
CALAGUA participa en un projecte per a reduir la presència de micro i nanoplástics en el medi natural

VALÈNCIA, 11/10/2021- El grup d'investigació CALAGUA del departament d'Enginyeria Química participa en el projecte Desarrollo de nuevas metodologías para PREVENir la generación y la liberación de microPLÁSTicos a partir de procesos industriales (PREVENPLAST). L'objectiu de la iniciativa és previndre la generació i l'alliberament de micro i nanoplástics (MNPs) en el mitjà per a evitar un problema ambiental i econòmic. Aquest projecte és fonamental per a pal·liar els problemes que deriven dels MNPs que són contaminants en augment.

En el projecte participen investigadors del grup CALAGUA –format per personal del Departament d'Enginyeria Química de la Universitat de València (IQ-UV i del IIAMA-UPV )-, al costat de AIMPLAS i Global Omnium.

Les aigües residuals són considerades un focus important d'emissió de MNPs. És per això que s'estudiarà la separació dels MNPs dels efluents aquosos produïts en sistemes industrials i en Estacions Depuradores d'Aigües Residuals (EDAR). El Reglament Europeu 2020/741, relatiu als requisits mínims de l'aigua, contempla que els micro i nanoplástics són uns dels contaminants de preocupació emergent la presència i el risc de la qual per al medi ambient, la salut humana i animal han de ser identificats i avaluats.

Des de CALAGUA es dissenyarà i operarà una planta pilot d'ultrafiltració com a barrera física de MNPs al medi ambient i s'estudiaran tractaments anaerobis amb membranes a escala laboratori per a avaluar la degradació de MNPs en els fangs generats en EDAR. Aquestes tecnologies seran avaluades tècnica, econòmica i mediambientalment per a demostrar la seua eficiència i rendibilitat per a la prevenció i reducció d'emissions de MNPs. A més, es desenvoluparan metodologies d'anàlisis de MNPs estandarditzades, tant a nivell qualitatiu com quantitatiu, per a mostres d'aigües residuals i llots (provinents de processos industrials i de processos de depuració d'aigua residual). Això permetrà quantificar la presència de MNPs en aquests efluents i estudiar l'eficiència de les tecnologies de tractament desenvolupades.