Logo de la Universdad de Valencia Logo Unidad de Cultura Cientifíca y de la Innovación - Cátedra de Divulgación de la Ciencia Logo del portal

Tallers de ciència. Els tallers disposen d'una pàgina web amb informació detallada de les activitats a realitzar, fotografies, una secció amb material addicional per a consulta (webs, llibres, articles, vídeos, etc.), un formulari per a sol·licitar-los i un altre per a arreplegar l'impacte i el grau de satisfacció de l'acció. S'han previst fer 35 tallers al llarg de tot el període. Taller d'Arqueologia, d'Astronomia, de Matemàtiques, de Llum, química i acció, d'Estadística “Stat Wars” i d'Arqueoquímica “Desxifrant Mátrix”. Els tallers es realitzen sota demanda. Cada taller dura 2 hores i són realitzats per personal investigador, tècnic de laboratori i col·laboradors. El de Matemàtiques consta de dues parts: 1) Introducció sobre diversos tipus de superfícies, sobre com són les seues seccions, quines figures planes poden aparèixer quan una superfície és tallada per un pla i quines implicacions té els coneixements de les seccions d'un cos geomètric; 2) La construcció de models reals de les superfícies vistes en la primera part.

El d'Astronomia es duu a terme a l'Aula d'Astronomia de la Facultat de Físiques. El principal objectiu d'aquesta iniciativa és augmentar els coneixements dels estudiants sobre l'Univers i impulsar el seu interès pels estudis de ciències. La sessió s'inicia amb una bacora xarra introductòria sobre els principals objectes celestes i les activitats que realitzen els astrònoms. La part pràctica consisteix en l'observació del Sol amb el telescopi, on s'expliquen quins són els seus principals característiques i com es pot observar de manera segura. En cas que les condicions atmosfèriques siguen adverses per a l'observació del Sol, aquesta pràctica se substitueix per una altra activitat pròpia de l'aula d'Astronomia.

Els tallers d'Arqueologia són tres: 1) Numismàtica, l'objectiu de la qual és el de fer entendre la importància de les troballes numismàtiques i el valor de la seua informació en el context arqueològic. Es prepararà un motle de moneda amb el qual s'ensenyarà a catalogar. 2) El registre arqueològic: es pretén difondre la importància del treball dels arqueòlegs i ensenyar a interpretar una seqüència arqueològica. 3) Els biomaterials: en aquest cas es pretén descobrir com són d'importants les restes vegetals i animals per a entendre les societats del passat. Es treballarà amb microscopi i lupes d'alta resolució per a identificar espècies vegetals, d'entre els carbons recuperats, i de fauna, així com identificar les possibles evidències de manipulació per agents humans o naturals.

En el taller de Llum, química i acció, l'alumnat rep una breu introducció de conceptes bàsics de la llum, de l'espectre electromagnètic i de la interacció llum-matèria (color, absorció, luminescència, etc.) i es comenten els usos més comuns de la llum solar com a font d'energia sostenible. Es practica per a comprendre el fenomen de luminescència de molècules orgàniques i inorgàniques, s'ensenya com funcionen les barretes luminescents, i es posa en pràctica un joc de detectius amb el luminol, una molècula capaç de generar llum quan reacciona amb un agent oxidant, avui utilitzada en química forense per a la detecció de la sang.

“Stat Wars”, està impulsat per la Xarxa Nacional de Bioestadística BIOSTATNET, i pretén portar la probabilitat, l'estadística i la ciència de dades a les aules dels centres de secundària i de batxiller. Es proposa un espectacle interactiu, que afavorisca la participació dels assistents, i crear consciència crítica respecte al maneig de dades.

En el taller d'Arqueoquímica “Desxifrant Matrix” mostra com la incorporació de les noves tecnologies en els estudis arqueològics permet oferir una nova visió del passat, descobrint i generant dades que dibuixen una nova dimensió i comprensió dels objectes relacionats amb el món antic, llançant-nos en un univers Matrix on nous codis necessiten ser desxifrats. S'aprendrà per a què serveixen les anàlisis de Raigs X, RAMAN i de l'Espectroradiómetro en l'estudi de materials arqueològics (ceràmica, os, pedra, pintura, metalls, etc.). En el taller es preparen diferents mostres que es mesuraran, s'explicaran com funcionen els instruments emprats i com han d'interpretar-se els resultats obtinguts.

A més d'aquests tallers, per a celebracions puntuals com “Igualmentfest”, “la nit Europea de la Investigació”, o a demanda d'algun centre d'ensenyament, s'imparteixen tallers per a estudiantat de primària:

Prepara el teu slime: que consisteix a fabricar la coneguda substància viscosa (blandiblú) a partir d'elements comuns de la vida diària com són la cua transparent, el bórax i l'aigua. Per a donar color s'utilitzen colorants alimentaris i si s'afigen algunes gotes de substàncies fluorescents el blandiblú brilla quan s'il·lumina amb llum ultraviolada. En el taller Negres invisibles i amb l'ajuda de dissolucions de ferro amb blau de Prússia, es podran escriure missatges secrets i mitjançant una reacció química que ocorre en el procés, i revelant amb aigua, es podran desxifrar els missatges escrits. «Veuen i sintetitza ací la teua esponja molecular MOF i purifica les nostres aigües! Materials porosos per a salvar el planeta». Aquest taller ensenya que hi ha uns materials molt porosos, coneguts com a xarxes metall-orgàniques o MOF (de l'anglès Metall-Organic Framework), que presenten estructures ordenades amb porus de mesura molecular que es poden controlar químicament. Els MOF funcionen com a esponges i són molt útils per a atrapar i emmagatzemar molècules en espais molt reduïts de la seua estructura, i que més tard podran ser alliberades. Destaquen les seues aplicacions en biomedicina, per l'alliberament controlat de fàrmacs, o els seus usos amb implicacions mediambientals, com són la captura selectiva de gasos d'efecte d'hivernacle, la recol·lecció d'aigua de l'aire en el desert o la purificació d'aigües. Aquests materials MOF poden ser obtinguts a partir d'ingredients de baix cost i, per això, es presenten com a possibles materials del futur per a impulsar una energia més neta.