Logo de la Universitat de València Logo del portal

  • Premsa

Fernando Ballesteros Rosselló. Observatòri Astronòmic de la Universitat de València

Mart ven. La seua presència en qualsevol notícia científica capta l'atenció del públic. I és que Mart, més que cap altre món, ofereix la promesa de "vida extraterrestre!". Com s'ha forjat aquesta curiosa associació d'idees entre Mart i vida? En aquesta xerrada farem un repàs històric a Mart i els seus marcians, tant pel que respecta a la ciència com a la literatura, cinema, premsa... i veurem per què i com va néixer la "Martemania", fins el punt que en el nostre llenguatge es fixà la paraula "marcià" com a sinònim d'extraterrestre intel·ligent. Una fascinació que inclòs avui en dia, com va demostrar el lamentable cas de la cara de Mart, gaudeix encara de bona salut.

                                           

Breu Curriculum

Fernando J. Ballesteros Roselló és actualment el Cap de  Instrumentació de l'Observatori Astronòmic de la Universitat de València. Llicenciat(1992) i Doctor (1996) en Física per la Universitat de València.  Va treballar en el disseny i desenvolupament del telescopi espacial de rajos gamma INTEGRAL, de l'Agència Espacial Europea, actualment en òrbita  al voltant de la Terra, així com del telescopi espacial LEGRI a bord de Minisat 01 (INTA). Posteriorment els seus interessos van evolucionar cap a l'astrobiología, realitzant la seva labor investigadora sobre temes com el sorgiment de la complexitat i la vida en l'univers. En l'actualitat està involucrat en el projecte JPAS, un estudi que es dur a terme en el nou Centro Astrofísic de Javalambre (Terol), treballant en el disseny de les àrees de l'estudi.

Ha publicat 24 articles en revistes indexades, que han rebut un total de 977 cites, sent primer autor de 9 d'aquests articles, i ha   estat coautor dels llibres de text "CMathematical Foundations and  Applications of Graph Entropy" (Wiley), "ET Talk" (Springer),   "Habitability of the Universe before Earth" (Elsevier - de propera  publicació) i "NEXUS" de l'assignatura de batxillerat "Ciencias per al món contemporani (Pearson Alhambra).

Premi PRISMA 2016 pel seu llibre "Fractales i Caos, l'aventura de la complexitat", Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General de 2006 pel seu llibre "Gramáticas Extraterrestres" i coautor dels llibres "10.000 anys mirant estels" (Aliança Editorial), "Astrobiología, un puente entre el Big Bang y la Vida" (Akal), A la Lluna de València (PUV), "Un breu viatge per la ciència" (Univ. La Rioja), "A 21st  Century Retrospective View about Edgar Allan Poe" (Peter Lang AG) i "La Universitat de València i els seus entorns comarcals" (PUV). Ha publicat més de 60 articles de divulgació en revistes especialitzades en comunicació de la ciència, com Mètode, Astronomia o Tercer Mil·lenni (Herald d'Aragó) i en periòdics d'àmplia  difusió. També és guionista de diversos documentals de divulgació científica, dos dels quals van rebre un premi nacional: "Eclipses i Trànsits" (premi "Ciencia en Acció" de 2007) i "Hágase la massa" (premi del Centre Nacional de Física de Partícules de 2013), i un tercer, "Arco de choque", va rebre un premi internacional en el festival SciOn (Ren, Nevada, 2016).

Inicio       Ministerio de Industría, Economía y Competitividad   

Estimulant les vocacions científiques és un projecte de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València,  que compta amb el finançament de la Fundación Española de Ciencia y Tecnologia i el Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades.

 

Sol·licitut de conferència al centre

Solicite per al meu centre aquesta conferència

Nom del centre:

Municipi:

Província:

Persona de contacte:

Telèfon de contacte:

Periode preferent d'impartició de la conferència;

Correu electrònic: 

Autoritze a rebre informació de la Unitat de Cultura Cientifica i de la innovació de la Universitat de València

    NO


                


Dret a la informació en la recollida de les dades

Les dades personals subministrades s'incorporaran al Fitxer de la Càtedra de Divulgació de la Ciència sota la responsabilitat de la Secretaria General de la Universitat de València. Els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició al tractament podran exercir-se davant la Càtedra de Divulgació de la Ciència (C/ Serpis, nº 29. 46022 València). La informació obtinguda serà processada per a la difusió de les activitats que realitza la Càtedra, la divulgació social de la investigació de la Universitat de València i dels avanços de la ciència i la tecnologia i del pensament científic (art. 5 L.O. 15/1999).

 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies