Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Sol·licitar conferència

 

Quins factors modelen el nostre caràcter, la nostra intel·ligència o la nostra personalitat? Durant dècades, hem considerat que l’evolució era i havia de ser una teoria aliena a l’estudi de l’home i del seu comportament. Els éssers humans disposem d’un grapat de facultats mentals que ens han dut a desenvolupar un llenguatge, i amb ell una cultura, que supera de llarg la de qualsevol altra espècie del planeta. Juntament amb això, hem desenvolupat comportaments que aparentment estan completament desvinculats de l’evolució. La literatura, l’art, les societats democràtiques, les matemàtiques, la ciència... La influència de la cultura sobre el nostre comportament és indubtable. Malgrat això, mai no hem de perdre de vista que aquestes facultats mentals, tots i cadascun dels nostres comportaments, són manifestacions d’un òrgan, el cervell, el disseny i l’estructura del qual és el resultat de milions d’anys d’evolució, igual que és l’evolució dels nostres pulmons o el nostre cor.

En aquesta conferència es veurà com les teories de l’evolució Darwiniana ens han permès i ens permeten a hores d’ara estudiar i explicar aspectes del nostre comportament que creiem fruit de la nostra cultura, com el nostre sentit de la bellesa, la nostra moral o la nostra habilitat per a les matemàtiques. A Darwin, li devem una teoria que ens està proporcionant respostes a algunes de les preguntes més antigues i importants a què ens enfrontem com a espècie: què ens fa humans?

 

Breu Curriculum

Pau Carazo, es professor titular del Departament de Zoologia de la Universitat de València.  Doctorat (2010) sobre l’evolució i la funció dels senyals comunicatius en aquesta mateixa universitat. El 2011 va obtenir un premi del Govern australià “Endeavor Award” per realitzar una estada postdoctoral a la Universitat de Macquarie (Sydney) per estudiar l’evolució de la cognició en rèptils. El 2012 es va traslladar a la Universitat d’Oxford amb una beca europea “Marie Curie”, on va passar dos anys i mig estudiant la interacció evolutiva entre el conflicte sexual i l’envelliment (en la mosca de la fruita Drosophila melanogaster). En 2015 s'incorporà a la Universitat de València amb una beca Ramón i Cajal. Actualment és investigador al Laboratori del Comportament i de l'Evolució en la Unitat d'Etologia de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València.

 

Més informació

 

Xarxes socials

  • @paucarazo
  • @BehavEvolLab
  • @ICBiBE_UV
  • @BiologiquesUV
  • @CdCienciaUV
  • @MednightGTS

Sol·licitar conferència

 

 

Estimulant les vocacions científiques és un projecte de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València, que compta amb el cofinançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia i del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.