Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Fascinació per les plantes

 

José Pío Beltrán. Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Politècnica de València

Es pretén cridar l’atenció sobre el paper fonamental que tenen les plantes en les nostres vides. Les plantes alliberen l’oxigen que respirem i creixen gràcies a la seua capacitat per convertir la llum en l’energia química continguda en el sucre que sintetitzen en fixar el diòxid de carboni de l’atmosfera. Les plantes contribueixen, doncs, a la mitigació de l’efecte hivernacle. Tant les persones com els animals depenen de les plantes per alimentar-se. De les plantes obtenim, entre altres, béns teixits, colorants i molècules actives amb propietats medicinals. La investigació del món de les plantes va donar lloc al naixement de dues disciplines científiques: la genètica i la virologia. Durant la conferència es presenten les fites de científics com Charles Darwin, Norman Borlaug, pare de la revolució verda, Melvin Calvin, descobridor de la fotosíntesi, Gregor Mendel, considerat el pare de la genètica, Matthias Schleiden, descobridor de la unitat cel·lular, Martinus Beijerinck, descobridor dels virus, Wolfang Goethe, que va postular que els diferents òrgans de les plantes són fulles modificades, Barbara McClintock, descobridora dels “gens saltadors”, o Jeff Schell i Marc Van Montagu, descobridors de la transformació genètica mitjançada per Agrobacterium. Es presenten també els principals sistemes experimentals per estudiar les plantes com Arabidopsis thaliana, tabaco, pèsol, roses, blat, arròs o panís.

La conferència es complementa amb la presentació d’un joc didàctic: Les plantes en la nostra vida, que es reparteix als assistents, on de manera divertida i seguint unes senzilles instruccions, l’alumnat es familiaritza amb la investigació del món de les plantes dels últims dos-cents anys. Es pot consultar el joc a la web www.dicv.csic.es. A més, hi ha la possibilitat d’imprimir el joc a mida pòster per fer-lo servir a les aules per professorat i alumnat.

La conferència s’acompanya d’una presentació en PowerPoint que descompon les 16 vinyetes del joc (8 de científics i 8 de plantes) i intercala imatges molt belles que faciliten la comprensió dels avenços científics descrits.

Breu Curriculum

José Pío Beltrán Porter és professor d’investigació a l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP), centre mixt del CSIC i la Universitat Politècnica de València. Té una llarga trajectòria en investigació i divulgació científica. Es va especialitzar en fitopatologia en la Montana State University (Estats Units) i en genètica molecular del desenvolupament en el Max Planck-Institut für Züchtungsforschung a Colònia (Alemanya). Ha publicat més de 100 articles d’investigació en revistes i és titular de tres patents biotecnològiques. Ha sigut coordinador de l’Àrea de Biologia i Biomedicina del CSIC. És vocal del Comitè Científic de Parcs Nacionals, membre de la Comissió d’Ètica del CSIC i acadèmic de la Reial Acadèmia Nacional de Farmàcia de l’Institut d’Espanya. José Pío Beltrán imparteix habitualment conferències a centres d’ensenyament de secundària, ha publicat vint articles divulgatius, així como vuit capítols de llibre, i és membre del Consell Assessor de la revista de difusió de la investigació de la Universitat de València Mètode. En 2015, ha dirigit i presentat el programa de televisió La Ciencia en Nuestra Vida de UPV RTV, un espai de converses entre científics d’excel·lència que s’acosta a les investigacions que es duen a terme als centres de ciència espanyols, especialment aquelles línies d’investigació relacionades amb els temes que preocupen la societat.

Informació addicional

Web DICV http://www.dicv.csic.es/

YouTube https://www.youtube.com/channel/UCxJAzHoCiV1G3CmjUH2bdOA

Facebook (La Ciencia en Nuestra Vida) http://www.facebook.com/lacienciaennuestravida

Facebook (Delegació del CSIC a la CV) http://www.facebook.com/dicv.csic

Twitter (Delegació del CSIC a la CV) http://www.twitter.com/CSICval

Estimulant les vocacions científiques és un projecte de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València, que compta amb el suport de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología i el Ministerio de Economía, Industria y Competitividad.

Sol·licitut de conferència al centre

Solicite per al meu centre aquesta conferència

Nom del centre:

Persona de contacte:

Telèfon de contacte:

Periode preferent d'impartició de la conferència;

Correu electrònic: 

Autoritze a rebre informació de la Càtedra de Divulgació de la Ciència   NO


                


Dret a la informació en la recollida de les dades

Les dades personals subministrades s'incorporaran al Fitxer de la Càtedra de Divulgació de la Ciència sota la responsabilitat de la Secretaria General de la Universitat de València. Els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició al tractament podran exercir-se davant la Càtedra de Divulgació de la Ciència (C/ Serpis, nº 29. 46022 València). La informació obtinguda serà processada per a la difusió de les activitats que realitza la Càtedra, la divulgació social de la investigació de la Universitat de València i dels avanços de la ciència i la tecnologia i del pensament científic (art. 5 L.O. 15/1999).