Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

De les galàxies al Big Bang

Les galàxies són les rajoles de l’Univers. Fa poc més d’un segle, es pensava que tot els continguts de l’esfera celeste eren part d’una única i vasta agregació: la Via Làctia, la nostra galàxia. Avui sabem que és una més, entre centenars de milers de milions de galàxies en un univers que es troba en expansió accelerada, conseqüència d’una Gran Explosió (Big Bang) que tingué lloc fa 13.800 milions d’anys. Però l’evolució de l’univers depèn de la matèria i l’energia fosques, constituents misteriosos, tot i que majoritaris en l’inventari còsmic.

 

Sol·licitar conferència

 

Mesurant l'Univers. Les escales còsmiques

Quan mirem el cel nocturn i els astres que poblen la volta celeste, ens preguntem sovint a quina distància es troben. Entendre les escales còsmiques no és fàcil, ja que les grandàries dels estels i les galàxies, així com les distàncies que ens en separen són tan enormes que la nostra experiència quotidiana no és de gran ajuda per a fer-nos una idea de la immensitat de l’univers. En la conferencia, fent ús d’analogies, s’expliquen les escales còsmiques, des del sistema solar fins a l'univers profund.

Es visualitzarà un vídeo amateur d’un minut de durada sobre la grandària del sistema solar elaborat per estudiantat de 3r d’ESO .

 

Sol·licitar conferència

 

Breu CV

Catedràtic d’Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València i membre de l’Observatori Astronòmic de la mateixa institució. Ha estat pioner en la introducció de noves disciplines de docència universitària com ara els fractals. És membre fundador de la Societat Espanyola d’Astronomia. El seu principal camp de recerca és l'estudi de l'estructura de l'univers a gran escala. Ha escrit nombrosos articles d'investigació publicats en revistes de prestigi internacional i és autor de llibres com ara Astronomia Fonamental i Statistics of the Galaxy Distribution. El 2005 va obtenir el Premi de Divulgació Científica "Estudi General" amb l’obra Mariners que solquen el cel. En 2011, va rebre el premi atorgat per la Reial Societat Espanyola de Física (RSEF) d'Ensenyament i Divulgació de la Física (Ensenyament Universitari).

 

Més informació

 

Xarxes socials

  • @VicentJM
  • @ObservatoriUV
  • @FacFisicaUV
  • @CdCienciaUV
  • @MednightGTS

 



Estimulant les vocacions científiques és un projecte de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València, que compta amb el cofinançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia i del Ministeri de Ciència i Innovació.