Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Vicent Martínez, Departament d’Astronomia i Observatori Astronòmic, Parc Científic de la Universitat de València

Conferència 1  De les Galàxies al Big Bang

Les galàxies són les rajoles de l’univers. Fa poc més d’un segle, hom pensava que tot els continguts de l’esfera celeste eren part d’una única i vasta agregació: la Via Làctia, la nostra galàxia. Avui sabem que és una més, entre centenars de milers de milions de galàxies en un univers que es troba en expansió accelerada, conseqüència d’una Gran Explosió (Big Bang) que tingué lloc fa 13.800 milions d’anys. L’evolució de l’univers però depèn de la matèria i l’energia fosques, constituents misteriosos, però majoritaris en l’inventari còsmic.

Conferència 2  Mesurant l'Univers. Les escales còsmiques.

Quan mirem el cel nocturn i els astres que poblen la volta celeste, ens preguntem sovint a quina distància es troben. Entendre les escales còsmiques no és fàcil, ja que les grandàries dels estels i les galàxies, així com les distàncies que ens en separen són tan enormes que la nostra experiència quotidiana no és de gran ajuda per a fer-nos una idea de la immensitat de l’univers.  En la conferencia, fent ús d’analogies, s’expliquen les escales còsmiques, des del sistema solar fins a l’univers profund.

Breu Curriculum

Catedràtic d’Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València i director de l’Observatori Astronòmic de la mateixa institució. Ha estat pioner en la introducció de noves disciplines de docència universitària com ara els fractals. És membre fundador de la Societat Espanyola d’Astronomia. El seu principal camp de recerca és l'estudi de l'estructura de l'univers a gran escala. Ha escrit nombrosos articles d'investigació publicats en revistes de prestigi internacional i és autor de llibres com ara Astronomia Fonamental i Statistics of the Galaxy Distribution. El 2005 va obtenir el Premi de Divulgació Científica 'Estudi General' amb l’obra Mariners que solquen el cel. En 2011, va rebre el premi atorgat per la Reial Societat Espanyola de Física (RSEF) d'Ensenyament i Divulgació de la Física (Ensenyament Universitari).

Idees clau, materials (llibres, documents, audiovisuals, webs, blocs, enllaços youtube...)  http://metode.cat/Revistes/Seccions/Desvelant-l-univers/Les-escales-cosmiques http://sociedad.elpais.com/sociedad/2009/01/19/actualidad/1232319606_850215.html 

Elements innovadors durant la conferència.  Aquest any he incorporat un vídeo amateur d’un minut de duració sobre la grandària del sistema solar realitzat per estudiants de 3er d’ESO 

http://www.uv.es/martinez/escales/ 

Recursos:

https://www.youtube.com/watch?v=8m5iR3DjGwU

https://www.youtube.com/watch?v=1CHzu-YJuUM

http://www.investigacionyciencia.es/blogs/astronomia/78/posts/fantasas-oscuras-de-ayer-y-de-hoy-14433

 

 

Sol·licitut de conferència al centre

Solicite per al meu centre aquesta conferència

Conferència de preferència:    

Nom del centre:

Persona de contacte:

Telèfon de contacte:

Periode preferent d'impartició de la conferència;

Correu electrònic: 

Autoritze a rebre informació de la Unitat de Cultura Cientifica i de la innovació de la Universitat de València

    NO


                


Dret a la informació en la recollida de les dades

Les dades personals subministrades s'incorporaran al Fitxer de la Càtedra de Divulgació de la Ciència sota la responsabilitat de la Secretaria General de la Universitat de València. Els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició al tractament podran exercir-se davant la Càtedra de Divulgació de la Ciència (C/ Serpis, nº 29. 46022 València). La informació obtinguda serà processada per a la difusió de les activitats que realitza la Càtedra, la divulgació social de la investigació de la Universitat de València i dels avanços de la ciència i la tecnologia i del pensament científic (art. 5 L.O. 15/1999).

 

Inicio       Ministerio de Industría, Economía y Competitividad   

Estimulant les vocacions científiques és un projecte que  de la Unitat de Cultura Científica  que compta amb el finançament de la Fundación Española de Ciencia y Tecnologia i el Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades.