Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Sol·licitar conferència

 

En aquesta xerrada es presenten alguns del projectes d’investigació mes rellevants que s’estàn desenvolupant a l’Antàrtida, el sixé continent, i el mes aïllat i verge de tots ells, però també es parla d’un aspecte encara mes desconegut, com es la manera en la qual s’organitza l’esmentada investigació, i la gran col·laboració que hi ha entre els diferentspaïsos per tal d’aconseguir una millor investigació científica i protecció del medi ambient antàrtic, fruit del Tractat Antàrtic. S’introdueixen les idees cientifiques bàsiques que inspiren els grans projectes d’investigació antàrtica, com ara els relacionats amb el clima o l’evolució de la vida a la Terra, i fins i tot amb l’exobiología, es a dir, l’estudi de la vida mes enllà del nostre planeta, el que fa que les agencies espacials dels països mes importants estiguen involucrades amb alguns d’estos projectes d’investigació. La conferència va profusament acompanyada de material gràfic i tracta de respondre a l’expectació i suscitar la curiositat per part del estudiants.

 

 

Breu CV

Antonio Camacho González (València, 1965) és doctor en Ciències Biològiques. Director del grup de Limnologia de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva, i Catedràtic d'Ecologia de la Universitat de València, la seua investigació s'emmarca en l'àmbit de l'Ecologia de les aigües continentals, el canvi global i la Limnologia, tant en aspectes estructurals com, sobretot, funcionals. Especialista en ecologia funcional de llacs i aiguamolls, les seues investigacions se centren en l'ecologia microbiana i els cicles biogeoquímics a les aigües continentals i, de manera particular, en les interaccions entre els microorganismes aquàtics i el seu paper en el cicle del carboni i la relació de aquests processos amb el canvi climàtic.

A més d'investigació bàsica, que es reflecteix principalment en les seues publicacions científiques, ha dut a terme també un bon nombre de treballs de recerca aplicada i de transferència. Durant la carrera investigadora ha fet diverses estades de recerca a països com els Estats Units d'Amèrica, França, Holanda, Àustria, entre d'altres, i ha estat cinc vegades el cap d'expedició en campanyes de recerca a l'Antàrtida. Ha liderat el procés d'implementació a Espanya de la Directiva Marc Europea de l'Aigua i el de la Directiva Hàbitats per als llacs i aiguamolls. Des de l'any 2010 fins al 2018 va presidir, per elecció, l'Associació Ibèrica de Limnologia, entitat que agrupa els científics d'Espanya i Portugal que estudien ecologia de les aigües continentals. Igualment, ha estat cap de la Divisió de Ciències Mediambientals de l'European Academy of Sciences, i participa en els treballs del Panell Intergovernamental de Canvi Climàtic (IPCC), on actua com a revisor espanyol per a l'àrea d'aiguamolls (Wetlands Committee). També ha estat elegit recentment com a President de la “European Federation of Freshwater Sciences”, entitat que agrupa diversos milers de científics i tècnics europeus que investiguen sobre l'aigua i els ecosistemes aquàtics. És assessor de diferents ministeris i agències científiques espanyoles i estrangeres, governs regionals, així com organismes internacionals (BiodivERsA, European Space Agency, NOAA, UNESCO). La seua activitat científica ha estat reconeguda amb el premi de la Societat Espanyola de Microbiologia (1996-1997) i amb el premi a la innovació mediambiental de la Fundació 3M el 2004. Pel que fa a publicacions científiques, fins ara ha produït un total de 135 publicacions amb paper protagonista en bona part, bé sigui com a primer o últim autor (director de la investigació). D'aquestes publicacions, prop de dos terços (88) són articles científics en revistes indexades a l'ISI Thompson-Reuters. corresponent. Fins avui ha dirigit 15 tesis doctorals i ha participat, en la majoria dels casos com a investigador principal, en trenta-set projectes de recerca finançats en convocatòries públiques o per mitjà de contractes Universitat-Empresa.

 

Més informació

Publicacions científiques:

 

Xarxes socials

  • @ICBiBE_UV
  • @BiologiquesUV
  • @CdCienciaUV
  • @MednightGTS

Sol·licitar conferència

Estimulant les vocacions científiques és un projecte de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València, que compta amb el cofinançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia i del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.