Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Matinal Matemàtiques per Matemàtiques

L'objectiu d'aquesta matinal és crear un espai on poder dialogar sobre matemàtiques i donar a conèixer els avanços que es realitzen en aquesta branca de la ciència. Les ponents, dones matemàtiques expertes en la seua àrea i d'una gran rellevància professional, ens donaran a conèixer les seues investigacions d'una manera senzilla i divulgativa.

En aquesta primera edició parlarem d'història, on grans dones han realitzat nombroses aportacions, però la vida els ha donat un xicotet paper en la història. Comptarem com a ponents amb Marta Macho Stadler i Xaro Nomdedéu Moreno, professores amb una llarga trajectòria professional, que ens ajudaran a posar nom a aquestes dones i a donar-los el lloc en la història de les matemàtiques que els correspon.

Les ponències estaran moderades per María García Monera, professora de la facultat de matemàtiques de la Universitat de València."

L'horari d'aquesta matinal serà el següent:

10.30 h Presentació a càrrec de María Garcia Monera, professora de la Facultat de Matemàtiques de la Universitat de València
11.00 h Ponència de Xaro Nomdedèu Moreno
12.00 h Ponència de Marta Macho
13.00 h Torn de preguntes.


MARTA MACHO STADLER

TÍtol

Algunes “figures ocultes”

Marta Macho Stadler

RESUM
Quan es parla de pioneres de la ciència, recorrem amb freqüència a un grapat de noms que s'han convertit en referents indiscutibles. Han sigut “figures ocultes”, però hi ha moltes altres, com Katherine Johnson, que inspira el títol d'aquesta conferència. La conferència es centrarà en sis dones nascudes entre 1910 i 1930: Esther Szekeres, Márta Svéd, Katherine Johnson, Mary Ellen Rudin, María Josefa Wonenburger i Vera T. Sós. Van treballar amb matemàtics molt reconeguts i les seues contribucions van ser de gran rellevància, però continuen sent “figures ocultes”.

BIOGRAFIA
Marta Macho Stadler (Bilbao, 1962) és professora de la Universitat del País Basc-Euskal Herriko Unibertsitatea (UPV/EHU) i doctora en Matemàtiques per la Universitat Claude Bernard de Lió (França).

Participa des de fa anys en diverses activitats en universitats, institucions científiques, centres culturals o d'ensenyament. Col·labora en diferents mitjans, com el programa La mecànica del caragol en Ràdio Euskadi o la Xarxa de Científiques Comunicadores d'El Periódico en col·laboració amb la Fundació Esteve. És editora del blog Dones amb ciència de la Càtedra de Cultura Científica de la UPV/EHU

En 2015 va rebre el Premi igualtat de la Universitat d'Alacant ‘per les seues actuacions en defensa de la igualtat entre dones i homes i, en particular, per les seues accions de caràcter docent i divulgatiu a favor de la visibilització de l'aportació de les dones científiques no sols en l'Acadèmia, sinó també en el progrés social’. També se li va concedir una de les Medalles de la Reial Societat Matemàtica Espanyola en la seua primera edició, ‘per la seua labor de divulgació de les matemàtiques, pel seu compromís amb la igualtat i per bastir ponts entre els professors de matemàtiques de diferents nivells educatius.’

En 2016 se li va concedir el Premi Emakunde ‘per la seua trajectòria científica orientada a divulgar i promoure l'acostament de la matemàtica i del coneixement científic a les dones, així com per fer visible i reivindicar a les dones científiques i les seues aportacions tant a l'Acadèmia com al progrés social.’

En 2019 va rebre el nomenament d'Il·lustre de Bilbao «per la seua labor com a divulgadora científica i per visibilitzar el paper de les dones en la ciència»


XARO NOMDEDÉU MORENO

Títol
Xaro Nomdedeu Moreno

Matenigmáticas

RESUM
Hui, 12-09-2020, és un dia que casa dues construccions socials del coneixement, el calendari i la desencriptación de la màquina nazi Enigma. Parlaré de Joan Murray, Joan Clarke, Jane Hughes, Mavis Batey, Margaret Rock i Ruth Briggs, dones que van resoldre el problema al costat d'Alan Turing. En la conferència es descriurà el context que va fer possible l'activitat de programació d'aquestes dones en aquell moment històric i l'ocultació dels seus èxits i es donarà una breu idea de les seues vides i professions.
 

BIOGRAFIA
És professora de Matemàtiques des de 1972, ha impartit classe en ensenyament secundari i universitària. Va tenir una vocació primerenca per l'ensenyament, en la seua època d'estudiant va comptar amb professorat que proposaven problemes interessants i esperaven que arribaren a la solució el temps necessari, fomentant així el seu gust per aquesta ciència. Les arrels de la seua manera d'impartir classes estan basades en aquestes experiències, així com en el si dels moviments de renovació que bullien a Espanya a la fi dels setanta, a destacar el Grup Zero de València.


Així mateix és catedràtica de matemàtiques d'ensenyament secundari des de 1975, ha sigut assessora de matemàtiques del Centre de Professors de Castelló, i ha impulsat i presidit la Societat de Professors i Professores de Matemàtiques. També ha sigut directora del Planetari de Castelló, així com Directora General de Conservació del Medi natural de la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana. Així mateix ha ocupat diversos càrrecs en la Junta directiva de l'Organització Espanyola per a la Coeducació Matemàtica (OECOM “Ada Byron”).
Ha investigat i escrit sobre la situació de la dona en la ciència, així, és autora i coautora de diversos llibres i nombrosos articles sobre didàctica pràctica de les matemàtiques, coeducació i matemàtiques, recursos i materials a l'aula de matemàtiques, etc.

https://es.wikipedia.org/wiki/Xaro_Nomdedeu_Moreno