Logo de la Universitat de València Logo del portal

  • Premsa

Ismael Mingarro, Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de València

CONFERÈNCIA 1: DE LA SEQÜENCIA A LA CONSEQÜENCIA

El segle vint va resultar apassionant pel que fa a l’estudi del éssers vius. Pràcticament en eixe curt període de temps hem passat de pensar que les reaccions que tenen lloc a la matèria viva, eren químicament distintes de les que ocorren a la matèria inanimada, a disposar d’explicacions satisfactòries i estrictament mecanicistes de molts fenòmens a nivell molecular. Sens dubte, el major èxit de l’anàlisi molecular dels éssers vius ha estat el descobriment de la base química de la informació genètica i dels mecanismes que transfereixen aquesta informació des del seu origen en els cromosomes fins les estructures i funcions de la cèl·lula, el que ha culminat en anys recents en el desxiframent del genoma de diversos organismes.

El genoma és el material hereditari d'un organisme que especifica les instruccions per al seu desenvolupament i funcionament, i que són transmeses de generació en generació. Però no hem d’oblidar que són les proteïnes, que se’n deriven d’eixos genomes, les encarregades de realitzar la majoria d’eixes funcions biològiques, cosa que ens planteja guaitar un nou horitzó, el proteoma.

Coneixements previs:    Els alumnes han de saber quina es l’organització de la cèl·lula així com tindre els conceptes bàsics de les macromolècules biològiques fonamentals, es a dir, les proteïnes i els àcids nucleics.

La conferencia requerirà la utilització d’un canó per a la projecció audiovisual.

CONFERÈNCIA 2 Aprofitant el poder de l’Evolució: Premi Nobel Química 2018

La diversitat de la vida ens dóna una idea del poder de l’evolució. Des que les primeres formes de vida van aparèixer al nostre planeta fa uns 3.700 milions d’anys, els éssers vius han colonitzat pràcticament tots els entorns gràcies a que l’evolució ha trobat solucions per als problemes que la química li ha plantejat. Per aconseguir-ho, les ferramentes químiques de la vida —les proteïnes— han sigut optimitzades, canviades i renovades, al llarg de l’evolució donant lloc a una diversitat increïble.

Els guardonats amb el Premi Nobel en Química l’any 2018 s’han inspirat en el poder de l’evolució, i han utilitzat els mateixos principis —canvis genètics i selecció— per a desenvolupar proteïnes que ens ajuden a resoldre nous problemes químics fruit de l’activitat humana. A la conferència vorem, com s’han desenvolupat noves activitats enzimàtiques mitjançant tècniques d’evolució molecular dirigida per a produir noves reaccions químiques, biofuels o fàrmacs, que representen una (r)evolució en química i un gran benefici per a la humanitat.

Coneixements previs: els alumnes han de conèixer els principis bàsics de la catàlisi enzimàtica. A la conferència se’ls explicarà com podem optimitzar les activitats catalítiques amb tècniques d’enginyeria de proteïnes.

Breu Curriculum    

Nascut a Borriana es va llicenciar en Biologia per la Universitat de Valencia (UV) l’any 1989. Començà la seua tasca investigadora al Departament de Bioquímica i Biologia Molecular amb estudis epigenètics que constituirien el seu Grau de Llicenciatura (Tesina). El setembre de 1994 va obtenir el grau de Doctor (enzimologia en medis no aquosos) per la UV. A continuació va realitzar una estada al Torrey Pinnes Institute for Molecular Studies en San Diego (US) treballant en química combinatòria. Seguidament, amb una beca de la European Molecular Biology Organization (EMBO) va realitzar una estada post-doctoral al Departament de Bioquímica i Biofísica de la Universitat d’Estocolm per estudiar el plegament de les proteïnes de membrana. A més, l’any 2009 va ser Professor Visitant a la Texas A&M University (US).

Professor Titular a la UV des de l’any 1999 fins 2011, ha dirigit el grup de Proteïnes de Membrana (http://www.uv.es/membrana/), ha publicat nombrosos articles científics en revistes internacionals de reconegut prestigi, ha dirigit nou Tesis Doctorals (tres d’elles Premi Extraordinari) i des de l’any 2011 és Catedràtic d’Universitat.

 

 

 

 

Inicio       Ministerio de Industría, Economía y Competitividad   

Estimulant les vocacions científiques és un projecte de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València, que compta amb el finançament de la Fundación Española de Ciencia y Tecnologia i el Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades.

Sol·licitut de conferència al centre

Solicite per al meu centre aquesta conferència

Conferència de preferència:    

Nom del centre:

Municipi:

Província:

Persona de contacte:

Telèfon de contacte:

Periode preferent d'impartició de la conferència;

Correu electrònic: 

Autoritze a rebre informació de la Càtedra de Divulgació de la Ciència   NO


                


Dret a la informació en la recollida de les dades

Les dades personals subministrades s'incorporaran al Fitxer de la Càtedra de Divulgació de la Ciència sota la responsabilitat de la Secretaria General de la Universitat de València. Els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició al tractament podran exercir-se davant la Càtedra de Divulgació de la Ciència (C/ Serpis, nº 29. 46022 València). La informació obtinguda serà processada per a la difusió de les activitats que realitza la Càtedra, la divulgació social de la investigació de la Universitat de València i dels avanços de la ciència i la tecnologia i del pensament científic (art. 5 L.O. 15/1999).

 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies