Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

CONFERÈNCIES i ACTIVITATS GENERALS

Dimecres 21 d’octubre de 2015, 19.30 hores Octubre Centre de Cultura Contemporània Carrer San Ferran 12 - València

Amb motiu de la celebració de la 17a Setmana de la Ciència de la Universitat de València i de la celebració del 18è Congrés Internacional de l’Associació Catalana d’Intel·ligència Artificial, Carles Sierra, investigador de l’Institut d’Investigació d’Intel·ligència Artificial-CSIC, impartirà la conferència:
“Ramon Llull: de l'Ars Magna al càlcul d'acords”

 

El filòsof Ramon Llull (1212-1316) va proposar l'Ars lul•liana, un mètode argumentatiu per convèncer els no cristians de la veritat de la fe cristiana. Encara que aquest propòsit és òbviament fútil, en Ramon Llull va fer una contribució seminal a un dels temes de recerca més interessants en l'àrea de sistemes multiagent: El Càlcul d’Acords. Va proposar un alfabet bàsic, (estès posteriorment per Leibniz, qui va fer servir números), que, mitjançant combinacions, construiria una visió consistent del món amb la que tothom hauria d'estar d'acord. En aquesta xerrada descriuré la contribució d'en Llull a la lògica, l’argumentació i l’elecció social i les tendències actuals en el Càlcul d'Acords. En particular, faré un repàs de les tècniques de negociació, argumentació i reglamentació, i quan siga possible les relacionaré amb la visió d'en Llull.

Dissabte 21 de novembre 19.30 hores, OCCC Taula Redona: La ciència en la literatura a propòsit de la publicació del llibre “La ciència en la literatura”

(Edicions UB) de Xavier Duran. Dialogaran amb l’autor Anna Moner i Martí Domínguez. Modera: Juli Peretó.
Aquest acte forma part de la programació de la Plaça del Llibre 2015.

Dilluns 23 de novembre 19 hores, Cafeteria de l’OCCC Bar de Ciències: D’on venim?
a propòsit de la publicació del llibre “Orígenes” (Ed. Crítica) i del número 87 (Tardor 2015) de la revista Mètode dedicat a l’origen de la vida.

Participen: Carlos Briones (Centro de Astrobiología, INTA-CSIC) i Alberto Fernández Soto (Instituto de Física de Cantabria, UC-CSIC).
Modera: Reis Juan, periodista.

Dijous 26 de novembre 19 hores, Aula 1 de l’OCCC Encontres amb la Maleta de la Ciència: un projecte de la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València basat en el llibre d’Enric Ramiro.

La Maleta de la Ciència és un recurs didàctic que conté experiments senzills a l’abast de les famílies i les escoles.

Presentació per Enric Ramiro i Fernando Sapiña