Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Taller descobrint la taula periòdica

 

PER A LA INSCRIPCIÓ CLIQUEU EN AQUEST ENLLAÇ

La Taula Periòdica suposa un exemple paradigmàtic de com entenem els descobriments científics. Per a la Química, resulta la ferramenta més perfecta per ordenar, classificar i explicar les propietats dels elements i el comportament de la matèria.

A nivell històric, suposa l'assentament definitiu de la Química Moderna com a disciplina i a nivell social esdevé un símbol del coneixement, podríem dir inclús una "icona pop".

Leyenda

Aquesta activitat precisament proposa situar-se en el procés històric del seu descobriment; a la vegada que dona compte del procés d'acumulació col·lectiva de coneixement que fonamenta la proposta de Dmitri Mendeléiev en 1971. Una manera diferent d'aproximar-se al contingut teòric on no s'ha d'assumir el resultat sinó experimentar el procés.

Objectius

Transmetre la importància social i històrica de l’elaboració de la taula periòdica.

Repensar la idea del descobriment científic com un procés col·lectiu d'acumulació de coneixement, més enllà de l'acció d'un geni individual.

Fer un acompanyament a les usuàries i els usuaris durant la recreació del procés cognitiu associat a una gran afirmació científica.

Recomanacions

La durada de l'activitat és de 50-55 minuts aproximadament i es realitza en grups de 4-6.

Es recomana preparar els grups i l'espai prèviament.

No és necessari haver introduït abans el tema de la taula periòdica, però sí recomanable.

Descripció

Durant el taller es reparteix a cada grup una caixa que conté el material taula periòdica imantada a cadascun dels grups.

En primer lloc hauran de buscar una manera de classificar els elements coneguts en època de Mendeleiev amb la informació (resumida) coneguda de les seues propietats i, posteriorment, ordenar-los sobre una taula periòdica moderna.

Seguidament s'aniran donant a conèixer, de manera cronològica, els nous elements que es descobreixen i altres fenòmens científics que afectaran a la taula.

En finalitzar l'activitat s'haurà obtingut la taula periòdica tal i com la coneixem actualment, es demana que tots els grups entreguen el material amb l'activitat acabada per comprovar que han comprès el recorregut realitzat durant l'activitat.

La clau de l'activitat és el diàleg que es produeix a través de la participació conjunta.

PER A LA INSCRIPCIÓ CLIQUEU EN AQUEST ENLLAÇ


Inicio       Ministerio de Industría, Economía y Competitividad   

Amb la col·laboració de la Fundación Española de Ciència y Tecnologia i el Ministerio de Ciencia e Innovación.