Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Desxifrant tauletes matemàtiques de l'Antiga Mesopotàmia

Mesopotàmia és coneguda per ser el bressol de grans civilitzacions antigues i associada amb el naixement de l'escriptura. Però la necessitat de manejar dades i càlculs numèrics es remunta fins i tot més arrere en el temps. Afortunadament, ens han arribat fins als nostres dies un gran nombre de tauletes mesopotàmiques que contenen escrits cuneïformes que donen fe de fins a quin punt els antics mesopotàmics dominaven les matemàtiques. Amb aquesta xarrada farem una passejada matemàtica per l'Antiga Mesopotàmia, En particular aprendrem a desxifrar algunes tauletes mesopotàmiques de contingut matemàtic de fa uns 3.800 anys d'antiguitat. Veurem com el teorema de Pitàgores va ser utilitzat sistemàticament més de mil anys abans de l'existència de Pitàgores mateix.

Sol·licitar la conferència

 

És possible viatjar en el temps? Una mirada especial a l'espaitemps

Tots ens movem en el temps a una velocitat d'un segon per segon i tractem de descriure els esdeveniments que succeeixen en la naturalesa a partir del que veiem. Fins a quin punt aquests successos depenen de l'observador? Einstein va proposar una teoria en la qual queda de manifest el paper de l'observador a l'hora de descriure el temps i l'espai en el qual vivim. Mitjançant aquesta xarrada, intentarem entendre des del punt de vista matemàtic les afirmacions que giren entorn de la teoria de la relativitat especial, com la dilatació del temps, la contracció de l'espai, o la possibilitat de viatjar en el temps.

Sol·licitar la conferència

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Breu CV

Pilar Rueda és catedràtica d'Anàlisi Matemàtica de la Universitat de València, ha estat professora visitant en universitats dels EUA, Irlanda i Brasil. Compta amb nombroses publicacions científiques i ha participat en diversos congressos internacionals com a conferenciant plenària celebrats, per exemple, als EUA, Polònia, Itàlia, el Marroc o Romania, a més d'haver estat convidada com a ponent en prop de 30 congressos en pràcticament una dotzena de països diferents, repartits per Europa, les dues Amèriques, Àsia i Àfrica.

Té una àmplia experiència en l'àrea de divulgació matemàtica a través dels programes de la Nau Gran de la Universitat de València, a més d'haver col·laborat amb el CEFIRE de Torrent i d'haver impartit xarrades i experiències docents divulgatives en el CEIP Antonio Machado de Torrent.

En la Universitat de València ha estat vicedegana de la Facultat de Ciències Matemàtiques, coordinadora del Grau de Matemàtiques, membre Claustral, membre de la Comissió d'Igualtat, de la Comissió de Professorat, i de la Comissió d'Investigació.

 

Xarxes socials

  • @FMatemaUV_EG
  • @CdCienciaUV
  • @MednightGTS

 

Estimulant les vocacions científiques és un projecte de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València, que compta amb el cofinançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia i del Ministeri de Ciència i Innovació.