Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Les gotes que les plantes produeixen durant la nit són riques en nutrients per als insectes beneficiosos

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 16 de setembre de 2020
Insecte (<i>Chrysoperla carnea</i>) alimentant-se de les gotes produïdes durant la gutació. Foto: Pablo Urbaneja.
Insecte (Chrysoperla carnea) alimentant-se de les gotes produïdes durant la gutació. Foto: Pablo Urbaneja.

Un equip multidisciplinari d’investigadors de la Universitat de València (UV), l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA) i la Universitat de Rutgers (RU) acaba de demostrar que la gutació, petites gotes aquoses que traspuen les plantes en els marges de les seues fulles, és una font d’aliment rica en nutrients per als insectes beneficiosos (els pol·linitzadors i aquells que s’utilitzen en el control biològic de plagues). L’estudi ha sigut publicat aquest dimecres en la prestigiosa revista Proceedings of the Royal Society B, de la Reial Societat del Regne Unit.

La gutació és un fenomen comú en nombroses espècies de plantes que es produeix durant la nit, quan la humitat en el sòl és alta. Insectes com les abelles, els parasitoides o els dípters beuen d’aquestes petites gotes que, durant molt de temps, s’havien considerat únicament com una font d’aigua per a aquests animals.

El nou estudi, en el qual participen la UV i l’IVIA a través de la Unitat Mixta d’Investigació en Control Biotecnològic de Plagues i la Universitat de Rutgers (EUA) mostra que la gutació de les plantes és rica en carbohidrats, però que també conté proteïnes que poden ser essencials per a moltes espècies d’insectes. La investigació va demostrar que insectes pertanyents a tres famílies diferents i amb diferents tipus d’alimentació, com són els herbívors, les vespes parasítiques i els depredadors, van augmentar la longevitat i fecunditat quan van ser alimentats amb gotetes de gutació durant tota la seua vida adulta, sota condicions controlades, comenta Pau Urbaneja Bernat, investigador de la Universitat de Rutgers.

L’estudi, segons explica Joel González-Cabrera, investigador Ramón i Cajal de l’Institut Universitari de Biotecnologia i Biomedicina (BIOTECMED), de la Universitat de València, “té importants implicacions agronòmiques perquè en l’assaig dut a terme en camp hem demostrat que les plantes amb presència de gutació augmenten el doble l’abundància d’insectes beneficiosos, com són les vespes parasítiques i els depredadors que protegeixen els cultius de les plagues agrícoles”.

“Per tant, la presència de les gotetes de la gutació podria reduir els nombrosos problemes causats per les plagues en els cultius, incloses les plagues invasores”, destaca Alejandro Tena, investigador de l’IVIA, que també apunta que aquest procés es podria donar en nombrosos cultius on la gutació és comuna. Es tracta d’arròs, blat, ordi, sègol, civada, sorgo, dacsa, tabac, tomaca, maduixa i cogombre, entre d’altres.

Una altra de les novetats de l’estudi és que, al contrari del que podria esperar-se, la gutació va estar present en els camps de nabius durant tota la temporada. “Aquesta presència al llarg del cultiu pot ser crucial per a la conservació dels insectes beneficiosos com les vespes parasítiques, depredadors i pol·linitzadors, ja que poden trobar i alimentar-se d’aquestes gotetes quan el pol·len o el nèctar de les flors són escassos”, completa César Saona, que va liderar els experiments a la Universitat de Rutgers als Estats Units.

En general, les dades presentades en l’article proporcionen la primera evidència que la gutació de les plantes constitueix un tret important, però encara poc explorat, en les plantes amb profundes implicacions en les seues interaccions amb els insectes en els ecosistemes agrícoles i naturals. Aquesta investigació ha estat finançada pel programa Ramón i Cajal, així com diverses ajudes dels Estats Units.

 

Article: Urbaneja-Bernat P, Tena A, González-Cabrera J, Rodriguez-Saona C. 2020. «Plant guttation provides nutrient-rich food for insects». Proc. R. Soc. B 20201080. http://dx.doi.org/10.1098/rspb.2020.1080

 

Annex:

(D’esquerra a dreta). Pablo Urbaneja Bernat (RU), Alejandro Tena (IVIA) i Joel González Cabrera (UV). Foto: Alice Mockford.

Imatges: