Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

La Mediterrània perd mitja tona de sòl fèrtil per hectàrea cada any a causa de l’erosió

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 6 de juliol de 2022
Camps de cultiu de l’àrea mediterrània amb sòl afectat per l’erosió.
Camps de cultiu de l’àrea mediterrània amb sòl afectat per l’erosió.

La Universitat de València (UV) participa en un projecte europeu Horitzó 2020 PRIMA REACT4MED, que amb 11 socis de nou països europeus té com a objectiu restaurar ecosistemes agraris mediterranis i evitar la degradació del sòl i la desertificació, dos dels riscos més grans per a la conservació dels ecosistemes i mitjans de vida de les comunitats mediterrànies. Artemi Cerdá, catedràtic de Geografia Física de la UV i expert en erosió, lidera la part espanyola del projecte, amb una proposta en territori valencià, a la conca del riu Cànyoles.

Cada any, l’àrea mediterrània perd unes 0,5 tones de sòl fèrtil per hectàrea a causa de l’erosió del sòl, quasi el doble que la mitjana europea. Els recursos hídrics de la zona es troben baix constant pressió a causa d’esdeveniments meteorològics intensos i causes antròpiques com el canvi climàtic, la urbanització, el creixement demogràfic i la sobreexplotació dels recursos, fets que pressionen el sòl cap a la degradació i la desertificació.

Per a tractar aquests riscos, el projecte “Expansió inclusiva de les accions de restauració dels agroecosistemes de la Mediterrània”, la reunió inicial del qual s’ha produït a l’Illa de Creta recentment i que es perllongarà fins al 2025, aporta coneixements científics més profunds per tal que les persones responsables puguen proposar mesures eficaces de gestió sostenible de la terra i de l’aigua. La proposta que liderarà Artemi Cerdà és una coberta d’adobs verds i restes de poda a la conca del riu Cànyoles que serà tractada com una alternativa a l’erosió en l’entorn del principal riu de la comarca de la Costera.

REACT4MED té com a objectiu el desenvolupament social i econòmic de la Mediterrània, especialment dels grups socials més vulnerables, que hauran de ser part de les accions. Entre aquestes, es poden dur a terme la reforestació de terres marginals, cobertes per previndre l’erosió, accions de conservació de la humitat del sòl, sistemes de cultiu diferenciats, la gestió integrada o biològica de la fertilitat del sòl, l’ús de recursos hídrics alternatius i pràctiques d’agricultura intel·ligent, entre d’altres. Els països que participen a REACT4MED són Espanya, Grècia, Itàlia, Alemanya, Xipre, Israel, el Marroc, Turquia i Egipte.

 

Peu de fotografia annex:

  • Artemi Cerdá, catedràtic de Geografia Física de la Universitat de València.
Imatges: