Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

La professora Eva Barreno explica la contribució de la biòloga Lynn Margulis deu anys després de la seua mort

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 19 de novembre de 2021
Eva Barreno.
Eva Barreno.

Eva Barreno, professora emèrita de Botànica de la Facultat de Ciències Biològiques de la Universitat de València, participa aquest dilluns 22 de novembre en les Setmanes commemoratives ‘La cooperació, força evolutiva’, unes jornades organitzades amb motiu dels deu anys de la mort de la biòloga evolucionista Lynn Margulis, personatge clau en el desenvolupament del paper de la simbiosi com a font d’innovació evolutiva.

Lynn Margulis va ser investida doctora honoris causa per la Universitat de València en 2001. Els seus treballs, en la dècada de 1960, afavoriren l’acceptació progressiva de l’origen de les cèl·lules complexes a partir de la reunió de cèl·lules més simples. La teoria evolutiva actual reconeix i incorpora bona part de les idees que Margulis va defensar enmig de la indiferència quan no del rebuig de la majoria dels científics de l’època. Altres de les seues aportacions científiques tampoc han estat exemptes de controvèrsies. Un exemple fou la seua contribució des de la microbiologia a la hipòtesi Gaia de James Lovelock.

L’acte del dia 22 inclourà la projecció de la pel·lícula Symbiotic Earth. How Lynn Margulis rocked the boat and started a scientific revolution i a continuació un debat presencial en la seu de Cosmocaixa a Barcelona que també serà retransmés en streaming. En aquest acte també participaran Iñaki Ruiz-Trillo (Institut de Biologia Evolutiva CSIC-UPF), Ricard Guerrero (AE-Barcelona KnowledgeHub), Begoña Vendrell (Institut de Ciències del Mar-CSIC) i Pere Estupinyà, periodista i divulgador científic que moderarà l’acte.

“La cooperació, força evolutiva. LynnMargulis, 10 anys després” són unes setmanes commemoratives de la biòloga LynnMargulis que se celebren entre el 13 d’octubre i el 3 de desembre, organitzades pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, la Fundació ‘La Caixa’, l’Institut de Ciències del Mar, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Acadèmia Europea. Inclouen conferències, exposicions, visites guiades i col·loquis, entre d’altres activitats.

LynnMargulis, l’any 2000 i en el marc de la celebració del cinquè centenari de la Universitat de València, aconseguí que l’AmericanGeophysical Union celebrara un congrés internacional a la Universitat. A més, la institució acadèmica publicà un llibre que recull algunes de les seues contribucions més remarcables: LynnMargulis, una revolución en la evolución (PUV, 2002). La Universitat de València, també ha editat, en valencià i castellà, la segona edició del seu llibre Els inicis de la vida. Evolució a la Terra Precambriana.