Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Un projecte d’investigació estudia la presència de SARS-CoV-2 en l’aire interior a la Facultat de Química

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 23 de març de 2021
Aula de la Facultat de Química de la Universitat de València amb l’instrumental per a prendre mostres d’aire interior.
Aula de la Facultat de Química de la Universitat de València amb l’instrumental per a prendre mostres d’aire interior.

La Facultat de Química de la Universitat de València està duent a terme la captació de mostres d’aire per a analitzar la presència del virus SARS-CoV-2 en l’aire interior de dos aules universitàries, dins del projecte AIRCOV. Es tracta d’una proposta desenvolupada per personal investigador del Departament de Química Analítica de la institució i de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO) que va arrancar ahir, i continua hui dimarts i demà a una de les aules del centre acadèmic. La propera setmana continuarà en una altra aula. Investiga la presència del coronavirus en els aerosols i la seua possible vinculació amb la qualitat de l’aire.

Tot i que inicialment al projecte AIRCOV només es preveia la detecció i l’anàlisi d’aerosols, a les mostres que calia analitzar se n’han afegides de biològiques com saliva tant de l’estudiantat com del professorat del centre. La investigació es desenvolupa en aules universitàries de la Facultat de Química del Campus de Burjassot-Paterna de la Universitat de València, en què es du a terme la captació de mostres durant la jornada lectiva.

L’equip investigador utilitza quatre tipus de mostrejadors que capten tota la matèria particulada (aerosols). Per a cada dependència es mesuren a més els diferents paràmetres químics de la qualitat de l’aire com el CO2, CO, matèria en suspensió, humitat relativa i compostos orgànics volàtils (COV).

Els resultats de l’estudi permetran formular propostes de gestió per reduir les possibilitats de contagi en espais interiors públics com aules universitàries i centres d’atenció primària. El grup d’investigadors està liderat per Vicent Yusà, Salvador Garrigues i Xavier López-Labrador.

“Aquest projecte pretén investigar la presència de coronavirus en l’aire interior d’aquests centres, per propiciar una millor comprensió de la transmissió per aerosols i establir elements de gestió sanitària en la docència universitària i en la seguretat dels centres d’atenció primària que ajuden a protegir la salut del personal docent, l’alumnat, pacients i personal sanitari, i disminuïsquen els riscos de transmissió”, assenyala Vicent Yusà, professor associat del Departament de Química Analítica de la Universitat de València i responsable de l’Àrea d’investigació en Seguretat Alimentària de FISABIO.

En el cas del centres d’atenció primària, s’han establit tres tipus d’àrees per a la presa de mostres: àrees amb presència de pacients; àrees exclusives per al personal sanitari; i àrees per al públic general. Les primeres anàlisis s’han dut a terme fa unes setmanes. S’han pres mostres a l’inici del dia (ambient sense virus) i a la fi de la jornada.