Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Ressenya del llibre Exploracions pel planeta Menjar

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 10 de novembre de 2020
Pere Puigdomènech i portada del llibre.
Pere Puigdomènech i portada del llibre.

L’autor d’Exploracions pel planeta Menjar, Pere Puigdoménech, nascut a Barcelona el 1948, doctor en química física i en biologia, va ser guardonat amb aquest títol en la XXV edició del Premi Europeu de Divulgació Científica «Estudi General», l’any 2019, que convoquen la Universitat de València i l’Ajuntament d’Alzira, amb la col·laboració d’Edicions Bromera.

Molt reconegut tant pels seus mèrits com a investigador com per la seua faceta divulgativa, ha rebut la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic de la Generalitat de Catalunya (1992), el Premi Fundació Catalana per la Recerca (2000), el Premi de la COSCE de divulgació científica (2013) i el Premi Vicent Andrés i Estellés de Narrativa Científica (2006). L’autor és el president de la Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans, i és també membre del CSIC, la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, de l’Acadèmia Europea, d’EMBO i membre estranger de diverses acadèmies europees.

En aquesta història que narra l’evolució de l’alimentació des de l’origen de la vida fins als temps actuals i les futures necessitats, Puigdoménech conjuga de forma equilibrada amenitat amb rigor i aconsegueix fer de fàcil enteniment temes de gran complexitat, de manera que qualsevol persona puga submergir-se en aquesta fascinant aventura. Així doncs, l’autor combina la descripció de processos científics amb l’aportació de dades curioses com que “l’any 2017 el número de persones que van morir a Espanya per ennuegament durant el menjar va ser superior al de morts per accidents de trànsit”.

El desenvolupament té lloc a través de 26 capítols. En el primer, a mode d’introducció, l’autor exposa el món del menjar i ens fa la reflexió següent: “La vasta literatura de viatges de què disposem sol concloure que un viatge val la pena si el viatge mateix enriqueix la nostra experiència personal i si a la tornada, ens permet disposar de millors criteris que ens ajudin a gaudir d’una bona vida. Aquest és l’objectiu del present llibre”.

En els 25 capítols que formen el llibre, l’autor ens remunta als inicis de la vida, on els primers organismes ja necessitaven alimentar-se, i descriu els grans canvis que s’han produït en la forma de menjar al llarg de la història de l’ésser humà, que han culminat amb el desenvolupament de la indústria alimentaria, el comerç d’aliments, l’agricultura i la ramaderia tal i com les coneixem hui en dia, i la millora genètica vegetal i la creació d’organismes genèticament modificats.

Aquest llibre ens fa adonar-nos del plaer que suposa el menjar i de la influència de la cultura en la nostra alimentació, i també ens fa reflexionar respecte a la desaparició d’alguns costums com són menjar en família i cuinar a casa, que cada vegada són més substituïdes per menjar ràpid aliments ja preparats davant d’una pantalla.

També es descriuen les conseqüències negatives que té l’actual manera d’alimentar-nos sobre el nostre planeta i la nostra salut, a través del canvi climàtic, la contaminació d’aliments i aigües, l’augment de l’obesitat o malalties que poden derivar d’un alt consum de carn i dietes poc variades. A més, el món del menjar té algunes paradoxes ja que mentre que un gran nombre de persones pateixen fam i no tenen accés als aliments, a altres països hi ha grans problemes relacionats amb l’obesitat i es desaprofiten grans quantitats de menjar.

Al final, l’autor descriu les seues previsions de cara al futur per tractar d’evitar la fam al món, aconseguir una alimentació segura, optimitzar els recursos, tindre una dieta equilibrada on fruites i verdures guanyaran importància, mentre que la producció de carn es veurà reduïda. El comerç internacional d’aliments continuarà sent essencial i la demanda d’aliments estarà lligada a l’evolució cultural i social, però la població humana serà conscient que la producció d’aliments té efectes sobre el clima i sobre la nostra salut.

 

Lluís Eixerés

 

Més informació: https://puv.uv.es/exploracions-del-planeta-menjar.html