Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

La Universitat, Fisabio i la Conselleria de Qualitat Democràtica identifiquen huit víctimes de la Guerra Civil de la fossa 112 de Paterna

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 11 de juliol de 2022
Cementeri de Paterna amb les restes de persones identificades en fosses comunes. Foto: Generalitat Valenciana.
Cementeri de Paterna amb les restes de persones identificades en fosses comunes. Foto: Generalitat Valenciana.

La Universitat de València (UV) i la Fundació Fisabio han identificat huit víctimes de la Guerra Civil i del franquisme de la fossa 112 del cementiri de Paterna, en un treball dut a terme en el marc del conveni de la Generalitat Valenciana a través de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica. En l’acció, la UV s’ha centrat en la investigació històrica i bioantropològica del procés, mentre que la genètica l’ha desenvolupada Fisabio amb tècniques de seqüenciació massiva per analitzar les mostres obtingudes de familiars de segon i tercer grau.

La Universitat de València, i en concret la Facultat de Medicina, s’ha encarregat de la selecció de les parts d’os millor conservades de les restes exhumades de les fosses per extraure l’ADN en les millors condicions possibles. A més, des del Departament d’Història Moderna i Contemporània, s’han entrevistat familiars que han proporcionat les mostres d’ADN per obtindre més informació sobre les víctimes.

El Servei de Seqüenciació i Bioinformàtica de Fisabio, per la seua banda, ha comparat l’ADN de les restes òssies de les fosses amb les mostres d’ADN que han donat els i les familiars. Des de l’any passat, Fisabio ha rebut en les seues instal·lacions familiars de les víctimes i s’han recollit, a través del Biobanc IBSP-CV, mostres de saliva de 231 persones. A més, ha desenvolupat una base de dades de perfils genètics per facilitar en un futur identificacions entre diferents comunitats autònomes, en què tota la informació genètica obtinguda es troba recollida juntament amb les dades històriques i de filiacions obtingudes durant les entrevistes dutes a terme.

La fossa comuna 112 està situada al primer quadrant del cementeri de Paterna i conté les restes de persones represaliades del franquisme afusellats després de l’extracció de presoners del 30 de novembre de 1939 i de 8 de desembre d’aquell mateix any.

“El resultat obtingut quant a senyal genètic amb seqüenciació massiva es considera un èxit, especialment tenint en compte la baixa concentració i alta degradació del material genètic que solen presentar les restes òssies. Així ha quedat demostrat en aquesta segona identificació duta a terme sobre els casos negatius de la primera”, ressalta Llúcia Martínez, responsable del Servei de Seqüenciació de Fisabio.

La consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha assenyalat que estem davant d’“una molt bona notícia” que demostra la importància de la centralització dels treballs d’identificació i de l’aplicació de les tècniques més avançades “per aconseguir taxes més elevades en una fossa que ja havia estat analitzada anteriorment”.