Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Es presenten els resultats preliminars d’una recerca quimiconutricional sobre l’orxata de xufa, aquest dijous

  • 17 de maig de 2017

El Palau de Cerveró de la Universitat de València acull aquest dijous 18 de maig a les 11 hores la presentació dels resultats preliminars d’una recerca que analitza milers de variables químiques de més de 80 mostres d’orxates naturals, pasteuritzades i ultrapasteuritzades de les marques més representatives del sector. L’estudi internacional, que va començar fa any i mig, és el treball sobre la xufa i l’orxata més complet realitzat en els últims 15 anys, segons els promotors.


 

La presentació de l’estudi l’efectuaran José Soriano, per part de la Universitat de València; José Luis Navarro (Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA-CSIC); i els orxaters Andoni Monforte (Món Orxata-ChufaMix) i Cristóbal Subies (Horchatería Subies).

Una vegada conclòs l’estudi, aquest es publicarà en les revistes més prestigioses d’àmbit internacional, i segons els promotors del document, “revolucionarà el coneixement de l’orxata”. Per a fer-lo s’està utilitzant tecnologia d’última generació, com el Metabolic Food Finger Printing. També han participat en la recerca la Universitat de Química i Tecnologia de Praga, i per de la Universitat de València ho fan el Food & Health Lab i la Facultat de Farmàcia.

La recerca es dóna en un context internacional en el qual la xufa està adquirint un elevat prestigi a països com Alemanya, Japó o els Estats Units, on s’està revalorant el seu ús, com el d’altres llavors que l’han precedida, entre altres, la quinoa o la xia. Així, un got d’orxata natural de 350 ml es ven a 9 dòlars als Estats Units, i 250 grams de xufa costen 8 euros en supermercats d’Alemanya.

L’estudi ha sigut cofinançat per la Generalitat Valenciana, Món Orxata i ChufaMix, amb la col·laboració de les orxateries Subies i Rin, i l’Asociación Valenciana de Horchateras. Una vegada conclosa la presentació de l’estudi, aquest dijous 18 de maig, en l’acte que se celebra al Palau de Cerveró (edifici de l’Institut d’Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero de la Universitat de València, a la Plaça Cisneros, 4) s’inclourà un catering d’orxata natural ecològica i coca de llanda de xufa.