Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Estudiantat de nutrició i dietètica de la Universitat coopera amb el poble sahrauí en un camp de refugiats d’Algèria

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 18 de maig de 2019
Image de la noticia

El campament de refugiats sahrauís de Tindouf ha acollit estudiantat de la Universitat de València durant una setmana. Allí, les persones voluntàries han col·laborat amb la població local a l’hospital, la guarderia o l’escola. També han participat al Saharamarató, un esdeveniment solidari destinat a recaptar fons per a l’ajuda humanitària.

La principal motivació d’aquesta iniciativa és la de sensibilitzar l’alumnat de la Universitat de València (UV) sobre les necessitats que tenen les poblacions desfavorides i afectades per crisis humanitàries. Les persones voluntàries destinen els seus coneixements com a nutricionistes a la composició dels menús per a qui participe a les proves esportives, en què enguany han participat 450 persones. La Universitat va aconseguir un segon lloc en la prova de 22 quilòmetres i un primer lloc en la prova de 5 quilòmetres.

“Aquest és un projecte per al creixement personal i humà, obert a tots els estudiants de la UV que senten la inquietud d’eixir de la seua zona de confort i comprovar per ells mateixos com de capaços són d’aconseguir viure en el món amb els ulls i el sentiment del respecte, l’equitat i la igualtat per a tots i cadascun dels éssers humans que poblen la Terra”, ha assegurat Mari Olcinas, estudiant del grau de nutrició i dietètica de la Universitat de València i participant d’aquesta edició del Saharamarató. “Aquest tipus de propostes és crucial per a conèixer altres formes de vida i com és possible col·laborar per a millorar les condicions de persones en una situació desfavorable”, conclou l’estudiant.

Des del 2007, ADINU (Associació de Dietistes i Nutricionistes Universitaris) ha organitzat diversos microprojectes en camps de refugiats. Un d’ells és el de conscienciar les persones que els habiten sobre quines pautes higièniques-sanitàries han de seguir per a evitar parasitosi o millorar la salut bucal. També es fan anàlisis a les persones residents per a valorar els diferents graus de desnutrició que pateixen, així com malalties relacionades amb la nutrició com la celiaquia, les anèmies, la diabetis o la hipertensió. Sobre el terreny, l’estudiantat també col·labora amb altres entitats, com la Mitja Lluna Roja Sahrauí i el Programa Mundial d’Aliments.

A més, les persones voluntàries també col·laboren en tasques de manteniment i millora de les infraestructures (centres esportius i hospitals), donen suport i reforcen el personal mèdic en centres habilitats per a xiquets i xiquetes amb diversitat funcional o ferits per mines antipersones i proporcionen material escolar als xiquets i les xiquetes.

Aquest projecte de col·laboració està vinculat al Saharamarató, una prova esportiva benèfica nascuda el 2001 amb la intenció de recaptar fons en solidaritat amb el poble sahrauí. “Aquesta iniciativa té la finalitat d’impulsar la pràctica esportiva entre la joventut sahrauí i serveix per a finançar projectes d’ajuda humanitària. Així mateix, té com a objectiu la conscienciació i mobilització internacional davant un conflicte que dura ja més de 42 anys”, subscriu la web del projecte.