Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

La fira i concurs Experimenta rep 5.000 visites, un 10% més que en 2018, i el 83% dels premis els guanyen dones

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 9 d’abril de 2019
Fira Experimenta, celebrada al Museu Príncep Felip de València diumenge 7 d’abril.
Fira Experimenta, celebrada al Museu Príncep Felip de València diumenge 7 d’abril.

El Museu Príncep Felip de València va acollir diumenge 7 d’abril pel matí la XIV Fira-Concurs d’Experiments i Demostracions de Física i Tecnologia, amb la visita de més de 5.000 persones, un 10% més que l’anterior edició. L’esdeveniment, organitzat per la Facultat de Física de la Universitat de València, és una festa de la ciència que acosta la física i la tecnologia a l’estudiantat d’ensenyament secundari i a la ciutadania en general d’una forma creativa i participativa.

Enguany, globalment, dels projectes guardonats (premi i menció d’honor) el 83% d’ells són per a dones, en una edició on s’han admès 98 projectes. En xifres, al taller infantil Fisicalàndia han participat més persones que mai: 400. A més, 1.900 de les 5.000 persones visitants d’Experimenta van exercir el dret al vot del públic.

Pel que fa als premis als projectes, es van lliurar a l’Auditori Santiago Grisolía del Museu Príncep Felip de València, per part d’Adela Valero, vicerectora d’Ocupació i Programes Formatius de la Universitat de València. Són 5 per categories (quatre d’ells dotats amb 300 euros, i un al projecte més votat pel públic, amb 200 euros). També es van donar 14 mencions d’honor. El jurat, constituït per professorat universitari i de centres de secundària, valorà el bon funcionament, la correcta comprensió dels treballs i la claredat de les explicacions.

Els projectes premiats en la categoria “Experiments i Demostracions de Física” van ser el de l’English School Los Olivos de Godella (Maxwell y la velocidad de la luz) i el de l’IES Dr. Peset Aleixandre de Paterna, Música maestro. Pel que fa a la categoria d’“Aplicacions Tecnològiques”, els centres guardonats foren el Sutherland High School de Pretòria (Sud-Àfrica), amb el projecte 6D-Bot Explorer i l’IES Benlliure de València amb Maqueta de un aparcamiento. El premi del públic va recaure en el Colegio Claret Fuensanta de València amb la proposta Hivernacle.

“Aquesta activitat formativa i també lúdica ha millorat l’aprenentatge de la ciència i la tecnologia, especialment la física, mitjançant projectes STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) realitzats per alumnat de secundària. A més, el taller Fisicalàndia, per a xiquetes i xiquets, ha tingut molta participació”, destaca Chantal Ferrer, coordinadora d’Experimenta i professora de Física Aplicada i Electromagnetisme de la Universitat de València. El comité organitzador de la fira i concurs el formen també Jordi Vidal Perona, Miguel V. Andrés Bou i Amparo Pons Martí.

Entre d’altres, Experimenta també té com a objectiu promoure les vocacions en ciència i tecnologia, especialment en Física, i entre les dones, que enguany han arribat a ser la meitat de les persones participants i han aconseguit més del 80% dels premis. També s’ha incidit en els problemes ambientals i de sostenibilitat, sobre els quals tractaven diferents projectes i mostraven la importància de la física i de la tecnologia per al seu enteniment i possible solució.    

Experimenta té el suport i patrocini de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats; la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, l’Institut de Física Corpuscular, l’Ajuntament de València, la Real Sociedad Española de Física, Caixa Popular, la Unitat de Cultura Científica de la Universitat de València, la Delegació per a la Incorporació a la Universitat o la Unitat d’Igualtat de la institució acadèmica, entre d’altres institucions.

 

Més informació:

www.uv.es/experimenta

Instagram, Facebook i Twitter @Fira Experimenta  #Experimenta19

 

Vídeo (fes clic damunt la imatge): 

Galeria d'imatges