Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Els joves de València que viuen als barris amb menor nivell educatiu i menys serveis estan més exposats al sedentarisme i l’obesitat

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 7 de novembre de 2017
Esta imatge mostra Javier Molina i Ana Queralt
Ana Queralt, investigadora de la Facultat d’Infermeria i Podologia, i Javier Molina-García, de la Facultat de Magisteri.

Un treball internacional en què ha participat el Grup d’Investigació en Activitat Física i Promoció de la Salut (AFIPS) de la Universitat ha conclòs que les persones entre 14 i 18 anys que habiten en barris de València amb major nivell socioeconòmic i millors condicions urbanes dediquen uns 50 minuts menys cada dia a conductes sedentàries i realitzen més activitat física. L’estudi també explica que qui viu en barris amb nivell educatiu més baix té un 10% més de probabilitat de patir obesitat o sobrepès.

Ana Queralt, investigadora de la Facultat d’Infermeria i Podologia, i Javier Molina García, de la Facultat de Magisteri, han participat en una investigació que ha analitzat com les característiques de la zona urbana on viu el jovent afecten el seu estil de vida i la seua salut.

Per a dur endavant la recerca, han utilitzat dos indicadors: d’una banda, el nivell socioeconòmic, i de l’altra, la walkability o caminabilitat, entesa com la relació entre la densitat poblacional, la connexió entre els carrers i la diversitat de serveis i destinacions, com ara els parcs, les instal·lacions esportives, les zones recreatives o els centres comercials en una àrea urbana. Molina i Queralt entenen un barri saludable com aquell que està densament poblat, ofereix molts serveis i destinacions possibles on desplaçar-se i els carrers del qual estan molt connectats entre si.

El treball, publicat en línia, explica que les persones que viuen en barris amb un nivell educatiu més baix tenen un 10% més de probabilitat de patir obesitat o sobrepès. Aquests resultats estarien d’acord amb els d’altres investigacions prèvies que ja han evidenciat que la incidència de l’obesitat és més alta entre aquelles persones amb nivells socioeconòmics més desfavorables.

El grup d’investigació del qual formen part Molina García i Queralt, Physical activity and Health Promotion Group, ha treballat amb investigadors de l’Arizona State University i de la University of California, San Diego. 

Segons Javier Molina García, la innovació d’aquest estudi és “la demostració d’una associació estadística entre el tipus de barri on viuen els adolescents, el seu pes i el seu estil de vida. Aquestes troballes són de gran rellevància, ja que l’estil de vida sedentari i la inactivitat física estan relacionats amb la incidència de malalties com la diabetis, la malaltia cardíaca o alguns tipus de càncers”.

 

Metodologia
En el treball, parcialment finançat per la Generalitat Valenciana, s’ha avaluat el nivell d’activitat física, el pes i la talla dels joves que hi participaven, per tal d’establir una relació entre el grau d’obesitat i/o sobrepès, i la qualitat i les característiques del barri on viuen. El treball de camp als instituts es va realitzar entre els anys 2013 i 2015 sobre una mostra de 325 persones, amb edats compreses entre els 14 i els 18 anys, de diversos barris de la ciutat de València.

L’estudi ha radiografiat la ciutat i mostra com les zones amb major caminabilitat i major nivell socioeconòmic se situen cap al centre i nord-est de la ciutat; les que presenten una alta caminabilitat i un baix nivell socioeconòmic, a l’est i al sud sobretot; i les zones amb baixa caminabilitat i alta renda són especialment l’eixample sud del centre històric de València.

 

Article:

Javier Molina-García, Ana Queralt, Marc A. Adams, Terry L. Conway, James F. Sallis. “Neighborhood built environment and socio-economic status in relation to multiple health outcomes in adolescents”. Preventive Medicine, volum 105, desembre 2017, pàg. 88-94. Accessible en línia, 31 d’agost 2017.

doi: https://doi.org/10.1016/j.ypmed.2017.08.026

 

Peu foto galeria

Mapa que mostra el nivell socioeconòmic i la walkability o caminabilitat de la ciutat de València, elaborat pel grup Physical activity and Health Promotion Group.

Imatges: