Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Polibenestar dissenya un instrument d’avaluació per facilitar l’adopció d’atenció integrada en els sistemes sanitaris

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 29 d’octubre de 2018
Jorge Garcés i Tamara Alhambra.  
Jorge Garcés i Tamara Alhambra.  

L’Institut de Recerca en Polítiques de Benestar Social (Polibenestar) de la Universitat de València participa en el desenvolupament d’un instrument en línia per avaluar l’adopció d’atenció integrada en els sistemes sanitaris entre regions europees. En la investigació (en el marc del projecte europeu SCIROCCO) participen el catedràtic de Treball Social i Serveis Socials Jorge Garcés; Estrella Durá, catedràtica del Departament de Personalitat, Avaluació i Tractaments Psicològics; i la investigadora Tamara Alhambra.

El projecte d’investigació SCIROCCO (Scaling integrated care in context) està finançat pel Tercer Programa de Salut de la Comissió Europea amb un total de 2.204.631,21 € i està desenvolupat per un consorci europeu format per deu entitats de sis països europeus, entre ells la Universitat de València. El seu objectiu és desenvolupar i validar un instrument d’avaluació en línia que facilite l’escalat i la transferència de bones pràctiques en atenció integrada entre regions europees i que permeta l’avaluació multidimensional de la maduresa de les regions en l’adopció d’aquestes bones pràctiques.

En SCIROCCO, Polibenestar lidera el paquet de treball 8: Lliçons captures apreses i implicacions polítiques, el qual inclou capturar els ensenyaments interioritzats al llarg del projecte, sobretot a partir de l’experiència dels usuaris de l’instrument i mitjançant l’ús de metodologies qualitatives com els grups de discussió. L’equip valencià també ha elaborat recomanacions polítiques per a facilitar la implementació i l’escalat dels resultats de l’instrument SCIROCCO a altres regions i països europeus.

A més, aquest equip seguirà treballant en el desenvolupament i validació de l’instrument SCIROCCO en el projecte SCIROCCO Exchange, finançat recentment en l’última convocatòria del Tercer Programa de Salut de la Comissió Europea, i el qual donarà continuïtat al treball desenvolupat en el projecte SCIROCCO.

Són objectius específics d’SCIROCCO facilitar l’intercanvi d’informació entre regions per a compartir lliçons apreses, així com proporcionar un instrument d’avaluació provat i refinat que identifique, analitze i facilite la transferència de coneixement. La recerca, així, facilita l’escalat de models de cura integrada entre diferents regions i països europeus, i entre diferents sistemes sanitaris i de cura.

El disseny d’SCIROCCO està basat en el ‘Model de Maduresa per a l’adopció de Cures Integrades’, desenvolupat pel Partenariat de la Comissió Europea per a l’Envelliment Actiu i Saludable (European Innovation Partnership on Active and Healthy Ageing), concretament pel grup d’acció B3 que treballa específicament en Atenció Integrada.

En l’actualitat, més de 30 regions europees participen activament en el disseny i validació de l’instrument SCIROCCO. Tant el Model de Maduresa com l’instrument SCIROCCO es basen en un total de 12 dimensions, les quals són necessàries per a mesurar la maduresa de les bones pràctiques i els sistemes d’atenció sanitària.

 

Polibenestar

L’Institut de Recerca en Polítiques de Benestar Social és un institut de referència internacional, especialitzat en recerca, innovació i tecnologia social, assessorament tècnic i formació en l’àmbit de les polítiques socials. Està dirigit pel catedràtic de Política Social Jorge Garcés, qui compta amb una trajectòria investigadora de més de 30 anys i ha ostentat la Càtedra Príncep d’Astúries en la Universitat de Georgetown (Estats Units).

Polibenestar està format per un equip interdisciplinari d’investigadores i investigadors amb experiència en projectes de recerca tant nacionals com europeus. En l’actualitat, l’institut treballa en més de 20 d’aquests projectes, en la seua majoria finançats per la Comissió Europea.