Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Troben un marcador per detectar el desenvolupament de patologia cardiovascular en pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 27 de febrer de 2018
María Jesús Sanz, catedràtica de Farmacologia de la Universitat de València.
María Jesús Sanz, catedràtica de Farmacologia de la Universitat de València.

El Grup d’Inflamació de l’Institut d’Investigació Sanitària INCLIVA, cocoordinat per María Jesús Sanz, catedràtica de Farmacologia de la Universitat de València, ha localitzat un possible marcador de patologia cardiovascular en pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), associada aquesta al consum de tabac. Els resultats de l’estudi podrien aplicar-se en la detecció precoç de l’afecció i en noves investigacions del tractament de la comorbiditat cardiovascular en l’MPOC.

“Actualment, els principals beneficiaris d’aquesta mesura serien les persones que tenen la malaltia en menor grau i a qui ja se’ls haja detectat. El més important és deixar de fumar, encara que hi ha exfumadors que ja tenen alterat el sistema immunitari i poden desenvolupar la malaltia”, ha indicat María Jesús Sanz. Segons l’Institut Nacional de Salut Nord-americana, més de 16 milions de persones pateixen de l’MPOC al món.

Tal com explica la investigadora, els objectius inicials d’aquest treball han sigut descobrir per què el tabac danya les artèries i observar com la part soluble de l’extracte de tabac que passa del pulmó al corrent sanguini exerceix els seus efectes deleteris (perjudicials) en aquest. Amb aquesta finalitat, es van exposar cèl·lules humanes a extracte aquós de fum de tabac.

“Observàrem que l’extracte aquós produïa una molècula en l’endoteli –teixit que revesteix les parets dels vasos sanguinis– que s’adheria als leucòcits com a conseqüència de la disfunció endotelial. Aquesta situació és la que, a la llarga, pot provocar patologies cardiovasculars”, ha explicat Sanz.

Finalment, s’ha pogut comprovar que en els pacients afectats per l’MPOC els glòbuls blancs s’adherien amb més avidesa a l’endoteli exposat al fum que en els individus sans.

L’estudi, titulat «Cigarette Smoke Increases Endothelial CXCL16-Leukocyte CXCR6 Adhesion In Vitro and In Vivo. Potential Consequences in Chronic Obstructive Pulmonary Disease», s’ha publicat en la revista Frontiers in Immunology.

Aquesta investigació s’ha dut a terme entre dos grups: el Servei de Pneumologia de l’Hospital Clínic Universitari de València i el Grup d’Inflamació de l’INCLIVA, especialitzat aquest últim en l’estudi del paper del sistema immunitari en el desenvolupament de patologies cardiovasculars. En aquest cas, es tracta d’un estudi translacional en què 8 investigadors i investigadores bàsics i clínics han treballat conjuntament durant més de cinc anys.

Els resultats s’han obtingut per l’exposició de cèl·lules in vitro i in vivo a fum de tabac. En el cas de les mostres humanes (in vitro), es van utilitzar cèl·lules endotelials d’artèria de cordó umbilical, leucòcits i sang sencera tant d’individus sans com de pacients amb MPOC. Per a l’exposició in vivo a fum de tabac, es van utilitzar ratolins.

Segons María Jesús Sanz, encara que l’estudi té aplicacions fonamentalment en el camp de la immunologia, també podria servir per a explorar un altre tipus de patologies cardiovasculars o factors de risc. “No hem trobat marcadors solubles, però sí marcadors associats a membrana, que són més difícils de localitzar. Ara, l’objectiu seria localitzar altres marcadors solubles que puguen predir quines persones poden desenvolupar una patologia cardiovascular o no”, segons la investigadora.

 

Més prevalent en homes

Tots els pacients es van aconseguir a través del Servei de Pneumologia de l’Hospital Clínic Universitari de València, i el nombre d’homes va ser superior al de dones. “L’MPOC és més prevalent en homes que en dones, no per aspectes genètics, sinó per qüestió d’hàbits. Potser en un futur la tendència canvie o s’iguale, ja que en aquesta franja d’edat la dona està menys protegida als esdeveniments cardiovasculars per la disminució dels seus nivells d’estrògens circulants”, ha explicat María Jesús Sanz.

 

Article:

Marques P, Collado A, Escudero P, Rius C, González C, Servera E, Piqueras L, Sanz MJ. «Cigarette Smoke Increases Endothelial CXCL16-Leukocyte CXCR6 Adhesion In Vitro and In Vivo. Potential Consequences in Chronic Obstructive Pulmonary Disease». Front Immunol. 13 December 2017 | https://doi.org/10.3389/fimmu.2017.01766