Logo de la Universitat de València Logo del portal

  • Laboratori

La Universitat reclama la promoció del talent en la I Conferència del Programa Internacional d’Assessorament

  • 28 de juliol de 2015

El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, ha reclamat la promoció del talent jove en l'obertura avui de la I Conferència del Programa Internacional d'Assessorament (International Mentor Program Europa-EUA-IMP), promogut per la International Mentorship Foundation for the Advancement of the Higher Education (Imfahe) amb seu a Massachusetts

La trobada, celebrada a la Facultat de Medicina i Odontologia, l’ha inaugurada, entre altres autoritats, la secretària d'estat de Recerca, Desenvolupament i Innovació del Ministeri d'Economia i Competitivitat, Carmen Vela, qui ha destacat que aquest programa, pioner a Espanya perquè investigadors de prestigi de l'àmbit internacional -espanyols que viuen a l'estranger- actuen com a mentors d'estudiants amb la finalitat de desenvolupar la seua carrera científica, permet “la generació d'un nou coneixement, una nova ciència que serveix per generar recursos econòmics i també recursos socials, és a dir, per millorar la qualitat de vida de les persones”.

INNOVACIÓ I COMPETITIVITAT
Per la seua banda, la presidenta de la fundació Imfahe i directora de l'IMP, Zafira Castaño, ha assegurat que aquesta iniciativa té l'objectiu de “connectar el talent amb els recursos, tot fomentant la innovació, la competitivitat i l'assessorament qualificat”. Tot això, tenint en compte que ens trobem “en una nova era, d'alta competitivitat, de globalització econòmica i tecnològica, on és necessària la col•laboració internacional”.

Castaño anuncia que el programa IMP s'oferirà als estudiants a partir de final de setembre, quan es tanquen els convenis amb les universitats. “Amb una disponibilitat de 80 mentors, esperem incrementar l'oferta a 300 places tant en biomedicina, com també en humanitats, econòmiques i enginyeries. Fins ara, l'assessorament qualificat ha estat bàsicament a través de Linkedin, però esperem que també incloga estades i intercanvis”, agrega Castany, creadora de la iniciativa amb el model existent a la Universitat de Harvard.

Aquesta jornada, que s'estendrà durant tot el dia, és la primera de les tres sessions anuals que es faran sobre el Programa Internacional d'Assessorament, finançades per Banco Santander i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri d'Economia i Competitivitat. Hi han estat convidats els 22 científics que han actuat com a mentors en aquest curs 2014-2015, primer de vida del projecte en format pilot, i els 78 alumnes assessorats pertanyents a cinc centres: Universitat de València, Universitat d'Oviedo, Universitat del País Basc, Universitat de Navarra i Universitat Europea Miguel Cervantes. I del total de participants, han estat premiats l'estudiant de la Universitat de València Lucía Ramos, com la persona que ha realitzat un recorregut millor durant el procés d'assessorament, i el mentor Joaquín López, pertanyent al MIT, per la seua trajectòria de tutela al seu estudiant.

A més, el programa ha tingut el suport de l'Associació de Científics Espanyols als Estats Units (Ecusa), que aplega professionals que treballen a universitats internacionals com Harvard, Massachusetts Institute of Technology, John Hopkins, Salk Institute o Karolinska Institutet.

També han participat en la inauguració el primer tinent alcalde de l'Ajuntament de València, Joan Calabuig, el delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, la vicepresidenta d'Ecusa, Teresa Nieves, i el subdirector general adjunt de Banco Santander i director territorial a la Comunitat Valenciana, Antoni Valldecabres, qui ha subratllat que l'IMP “constitueix la primera plataforma d'assessorament internacional per a estudiants, un innovador programa amb què la nostra entitat es compromet perquè respon a la nostra responsabilitat social d'impulsar l'educació i la recerca”.

RETORN DEL 9,5% DE L'HORITZÓ 20/20
Carmen Vela ha apuntat que l'IMP “encaixa de ple en la nostra estratègia de ciència i innovació”; de fet, “volem reconèixer el treball d'aquest tipus d'organització, de la promoció del networking, perquè no volem perdre investigadors de qualitat”.
Vela s'ha referit a l'excel•lència científica i la internacionalització de la recerca espanyola. “Com a mostra, en les primeres 73 convocatòries del programa Horitzó 20/20 de la Unió Europea, hem aconseguit un retorn del 9,5%, que supera el que Espanya aporta, el 8,5%, és a dir, 553 milions d'euros més, mentre que el 15% dels projectes aprovats estan liderats per tecnòlegs espanyols”.

Esteban Morcillo ha afirmat que la disponibilitat de mentors per als estudiants d'últims cursos de grau i tercer cicle “enriquirà les nostres universitats a través del coneixement adquirit i compartit per aquests investigadors excel·lents”. Davant les xifres científiques aportades per Vela, el rector ha recordat que al voltant de “dos terços de la recerca espanyola es duu a terme en el sistema universitari públic, que és intensiu en recerca, a més de la seua responsabilitat docent”. Alhora, ha assenyalat que tres centres mixtos de la Universitat de València i el CSIC han estat reconeguts amb la menció d'excel•lència Severo Ochoa, el més recent l'Institut de Física Corpuscular (IFIC).

INTERNACIONALITZACIÓ
Per la seua banda, el vicerector d'Internacionalització i Cooperació Guillermo Palao ha ressaltat que la tendència a la internacionalització “és amplíssima i necessària perquè, a més, el talent no coneix fronteres i requereix d'altres talents per créixer”. Com a exemple d'aquesta tendència, Palao ha citat que la Universitat de València és la segona en recepció d'estudiants Erasmus a la Unió Europea, i la primera a nivell espanyol, a més de l'aposta de la institució per l’emprenedoria a través del seu Parc Científic i dels acords com el que ha signat amb la Universitat de Berkeley, juntament amb els avanços en la internacionalització dels seus campus.
El responsable de la Càtedra Príncep d'Astúries a la Universitat Georgetown, a més de catedràtic de la Facultat de Ciències Socials, Jordi Garcés, ha insistit que el món “canvia segons la capacitat d'entusiasme, les ganes i l'esforç de la joventut, que garanteixen un pas qualitatiu”. Quant al Programa Internacional d'Assessorament, Garcés adverteix: “no solament fa falta tenir la idea, també cal voluntat i polítiques, és a dir, la internacionalització requereix un projecte planificat col•lectivament”.

Més informació:
www.imfahe.org 

 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies