Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

La Universitat de València, la sisena més transparent d’Espanya

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 14 de gener de 2019
Universitat de València

La Universitat de València és el sisè centre d’ensenyament superior espanyol més transparent i, juntament amb la Universitat d’Alacant, el primer a la Comunitat Valenciana, segons l’Estudi sobre la Transparència de les Universitats Espanyoles, publicat aquest mes de gener. El centre valencià compleix amb el 71,97% dels 132 indicadors proposats, en un rànquing que analitza 74 universitats, tant públiques com privades.

L’estudi publicat per Dyntra, una plataforma col·laborativa que treballa en el mesurament i la gestió del govern obert en organitzacions i per a la societat civil, també posa de manifest que el centre ha millorat la seua transparència en un 13,64% des d’agost de 2018. Encapçalen la classificació les universitats de Burgos, Valladolid, Múrcia, Saragossa i Cadis.

Per segments, on més oberta és la Universitat de València és en comunicació pública (86% del total possible), on es compleixen 19 dels 22 indicadors proposats, seguida de molt a prop per contractació de serveis (80%), amb 12 dels 15 punts aconseguits.

En l’apartat econòmic i financer (78%), la institució acadèmica ja ha assolit 7 de les 9 fites que planteja l’estudi, mentre que arriba a 44 de les 66 en l’àrea institucional (67%). En participació i col·laboració ciutadana (65% d’acompliment), el centre acadèmic valencià ja ha arribat a 13 dels 20 indicadors de transparència.

“La transparència és, com a institució pública, una obligació que atenem convençuts del valor de la rendició de comptes, però també és un actiu reputacional que permet diferenciar-nos com a universitat de prestigi. Així ho han entès històricament els equips de govern de la Universitat de València i el resultat d’aquest estudi sols confirma que els passos s’han donat en la direcció correcta”, ha destacat Joaquín Aldás-Manzano, vicerector d’Estratègia, Qualitat i Tecnologies de la Informació de la Universitat de València.

De les 74 universitats analitzades, només el 62% aprova l’avaluació de transparència. Les públiques són les més obertes, amb un 86% d’acompliment (43 de les 50 obtenen un percentatge igual os superior al 50%) enfront de les privades, amb un 13% d’acompliment (sols 3 de les 24 avaluades assoleixen el 50%).

Alguns dels indicadors proposats a l’Estudi sobre la Transparència de les Universitats Espanyoles són l’existència dels currículums acadèmics i professionals, i remuneracions de les persones que dirigeixen la institució, tant l’equip rectoral com el secretariat general, gerència i deganats de les facultats; la informació econòmica i pressupostària, així com el deute existent o les relacions i operacions amb proveïdors i contractistes. També les subvencions i ajudes concedides, el funcionament d’una seu electrònica o indicadors sobre informació, atenció i grau de compromís amb l’alumnat. Tots els indicadors remeten al corresponent enllaç de cada universitat.

 

Més informació (Servei d’Anàlisi i Planificació UV)http://ir.uv.es/sHOo6x7

Pots consultar l’estudi en: https://www.dyntra.org/indices/universidades/