Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

La Unitat de Parasitologia Sanitària, centre de referència internacional de la FAO per a malalties parasitàries animals transmissibles a humans

  • 15 d’abril de 2016
Image de la noticia

La seu central de l’Organització per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) de Nacions Unides ha designat la Unitat de Parasitologia Sanitària de la Universitat de València centre de referència internacional per a malalties parasitàries zoonòtiques (afeccions pròpies d’animals transmissibles a humans com ara la leishmaniosi, la malaltia de Chagas, algunes esquistosomosis, la fasciolosi o la filariosi, entre altres).

L’òrgan de la Universitat i el Centre de Recerca de Sanitat Animal, de l’Institut Nacional d’Investigació i Tecnologia Agrària i Alimentària (INIA) de Madrid, són les úniques entitats a Espanya a les quals s’ha atorgat aquesta distinció, entre un total d’únicament cinquanta que s’han concedit a escala mundial. La designació de la Unitat de Parasitologia Sanitària com a centre de referència de la FAO s’ha basat en la capacitat que ha demostrat l’equip multidisciplinari de la Universitat de València en l’estudi i la lluita contra aquestes malalties. En el reconeixement, la FAO ha valorat molt especialment l’experiència de camp del centre valencià després de dècades de treball in situ en zones d’endèmia de països en vies de desenvolupament.

 

Nombroses i en molts casos de gran patogenicitat, la importància creixent d’aquestes malalties es deu a les emergències i les epidèmies que produeixen per l’impacte dels canvis climàtic i global, essencialment les que es transmeten per vectors com ara la leishmaniosi, la malaltia del son, la malaltia de Chagas, algunes esquistosomiasis, la fasciolosi o la filariosi. Aquests vectors són en la seua majoria també paràsits com ara mosquits, xinxes o caparres. Virosis emergents com ara el dengue, el chikungunya o la febre del zika són també zoonosis que es transmeten per paràsits (els mosquits aedes).

 

L’equip multidisciplinari de la Unitat de Parasitologia Sanitària està constituït per tres grups de recerca: el Grup d’Epidemiologia i Control, dirigit per Santiago Mas-Coma; el de Biologia Molecular de Paràsits i Vectors, de María Dolores Bargues; i el de Fenotipatge i Immunopatologia, de María Adela Valero.

 

Per a la designació, la seu central de la FAO, a Roma, ha considerat la llarga experiència de l’equip de València en cooperació internacional en el camp de la salut, en iniciatives conjuntes amb la seu central de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), a Ginebra, i la seu central de l’Agència Internacional d’Energia Atòmica (AIEA), a Viena, a més de diferents projectes executats a països d’Amèrica llatina, Àsia i Àfrica. Igualment, ha valorat les nombroses contribucions en forma de publicacions en revistes internacionals sobre aspectes de la salut animal.

 

Actualment, l’equip de València participa en un projecte europeu d’Acció COST (Brussel·les) sobre malalties parasitàries de transmissió alimentària a Europa i en un projecte mundial de la UNESCO (seu central de París), coordinat als Estats Units, sobre les malalties infeccioses de transmissió per l’aigua.

 

En el rerefons d’aquest reconeixement de Nacions Unides hi ha també la tasca de formació científica i tecnològica que nombrosos joves científics espanyols i estrangers han adquirit els últims anys al centre de València amb beques finançades per organismes internacionals.

 

 

Els centres de referència de la FAO

 

Una de les missions globals de la FAO és donar suport tècnic i de camp als països membres de Nacions Unides per a previndre o controlar les malalties més importants del bestiar, l’aviram i la fauna salvatge. En aquest sentit, “la FAO pot exercir millor les seues responsabilitats de promocionar i salvaguardar la salut animal mitjançant la col·laboració amb diferents institucions (acadèmiques, de recerca, laboratoris i altres) amb reconeguda experiència en diagnòstic veterinari, vacunes, recerca, biocontenció, epidemiologia i salut silvestre”, ha indicat Santiago Mas-Coma.

 

Els centres de referència de la FAO són considerats centres internacionals d’excel·lència en l’experiència científica i tècnica, serveis de diagnòstic, formació de camp de laboratori, coordinació d’estudis de recerca i desenvolupament i en la contribució en projectes de les Nacions Unides. Tenen la responsabilitat de donar assistència per a prevenir i detectar malalties animals transfrontereres, incloent-hi les zoonosis, evitar els riscos, manejar les malalties. També contribuir a la comprensió i a l’anàlisi de factors d’emergència, de manteniment i d’expansió de les malalties i a donar suport a la producció animal més segura com a part del desenvolupament econòmic, la seguretat alimentària i els esforços en la disminució de la pobresa.

 

Peu de fotografia:

Integrants de la Unitat de Parasitologia Sanitària de la Universiat de València