Logo de la Universitat de València Logo Unitat d'Igualtat Logo del portal

Durant tot l’any, s’acompanya i s’assessora l’estudiantat, el professorat i el personal de centres i serveis en matèria de diversitat, davant de sol·licituds de canvi de nom en el cas de persones trans o davant de discriminacions o comentaris de caire LGTBIfòbic o racista.

Actualment hi ha aprovats dos protocols d'actuació:

  • El Protocol d’atenció a la identitat i a l’expressió de gènere de la Universitat de València, aprovat en juny de 2019.
  • El Protocol de la Universitat de València per a l’actuació i resposta davant l’assetjament sexual, per raó de sexe i altres assetjaments discriminatoris, aprovat en juliol de 2021.

 

Protocol per a l’actuació i resposta davant l’assetjament sexual, per raó de sexe i altres assetjaments discriminatoris

 

Aquest protocol estableix la base per a lluitar contra l’assetjament sexual, per raó de sexe i altres assetjaments discriminatoris que puguen produir-se a la Universitat.Imatge d'una xica amb un megàfon.

S’entén per assetjament discriminatori tot comportament dirigit a una persona per raó d’origen racial o ètnic, religió, discapacitat, identitat o expressió de gènere, desenvolupament sexual o orientació sexual, que tinga com a objectiu o conseqüència atemptar contra la dignitat o integritat d’aquesta persona i crear un entorn intimidatori, hostil, degradant, humiliant o ofensiu. Entre altres, constitueixen:

  • Assetjament per raó d’identitat, expressió de gènere o orientació sexual: La persecució, la violència física, l’emissió d’acudits o sobrenoms ofensius, l’ús indegut de dades personals, el xantatge emocional i comentaris que ridiculitzen, menyspreen o infravaloren a les persones per la seua identitat, expressió de gènere o orientació sexual.
  • Assetjament per raó d’origen racial, ètnic, cultural o per religió: Els comentaris que ridiculitzen, menyspreen o infravaloren les persones per la seua cultura, costums i tradicions o color de pell i faccions; comentaris ofensius i discriminacions manifestades a través de pràctiques com ara evitar el contacte i la proximitat física en determinats espais, l’excés de vigilància cap a determinats grups, mirades escrutadores i ganyotes menyspreadores i burlesques, l’ús reiterat de determinats grups socials com a exemple de conductes delictives, antisocials o estigmatitzades.
  • Assetjament per raó de discapacitat: L’expressió de prejudicis capacitistes, la consideració de les persones amb discapacitat com a inferiors; les mostres de paternalisme i altres comportaments basats en estereotips i prejudicis cap a les persones amb discapacitat, les seues experiències o necessitats.

Si has patit o pateixes qualsevol mena d'assetjament, tens dret a denunciar aquesta situació i pots fer-ho enviant-nos un correu electrònic a protocolo.acoso@uv.es.

 

Per a ampliar sobre els teus drets i el procediment d'actuació, pots consultar la normativa ací.

 

Protocol d’atenció a la identitat i l’expressió de gènere

 

Aquest protocol està adreçat a la comunitat universitària, que podrà així veure reconegut el seu dret a determinar lliurement la seua identitat de gènere, independentment de la seua documentació oficial. Amb l’aprovació d'aquest protocol es dona compliment a la normativa en vigor i es garanteix el dret d’autodeterminació de la identitat i l’expressió de gènere de les persones que formen part de la comunitat universitària, i en especial d’aquelles que, en l’àmbit universitari, manifesten una identitat de gènere sentida diferent de l’assignada en el moment del naixement.

Pots consultar la normativa ací.

 

Extracte del protocol i de l'informe explicatiu que l'acompanya: