Logo de la Universitat de València Logo Unitat d'Igualtat Logo del portal

Programa Orgull UVEl 28 de juny se celebra el Dia internacional de l’Orgull, commemorant els disturbis de Stonewall (Nova York, EUA) de 1969. La Universitat de València se suma des de 2017 a aquesta celebració hissant la bandera de l’arc de sant Martí als seus edificis. Enguany tornarà a onejar en l’edifici del Rectorat, Centre Cultural La Nau, Biblioteca de Ciències Socials de Tarongers, Biblioteca de Ciències de Burjassot i al campus d'Ontinyent que, per primera vegada, il·luminarà la façana del seu edifici històric aquest Mes de l’Orgull.

La Universitat, a través de la iniciativa Diversitats que impulsa el Vicerectorat d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, se suma com altres anys als actes que l’Ajuntament de València i diverses associacions, com Lambda, han preparat per a la celebració de l’Orgull. La tradicional manifestació de l’Orgull enguany es realitza el 28 de juny amb el lema Els drets trans són drets humans. Animem la comunitat universitària a sumar-se a la convocatòria i anar-hi amb el grup d’Amics i Amigues de Diversitats, que eixirà de l’edifici de Rectorat a les 20 h.

A més, celebrarem una trobada en el Jardí Botànic el dia 29 de juny a les 9:30 hores, per presentar la Diagnosi LGBTI a la UV, el treball realitzat enguany, i per parlar de futurs projectes de Diversitats. També es donarà a conèixer el  I Concurs d’idees de diversitats, obert fins al 9 de juliol.

Continuant un treball en xarxa iniciat el curs passat, la Universitat participa enguany en la celebració del “Orgullo universitario” que promou la xarxa interuniversitària LGTBI, amb una proposta del grup HYBRIDA de la UVEG: a partir del 25 de juny des de les xarxes socials de Diversitats es difondran lectures de fragments de llibres de temàtica LGTBI.

  • Per participar, grava un vídeo (màx. 1 minut) i comparteix-ho en xarxes amb l'etiqueta #orgullouniversitario.

El Servei de Biblioteques i Documentació de la UVEG juntament amb Diversitats ha impulsat una exposició de llibres de temàtica LGTBI en la biblioteca de Ciències “Eduard Boscà”, i s’ha llançat una campanya de sensibilització en xarxes amb el lema “Contra la discriminació, informació”. Amb aquestes accions volem conscienciar, donar visibilitat a aquesta bibliografia i incentivar-ne el préstec i la lectura. A més a més, el servei de Biblioteques ha dedicat la publicació “La sèrie del finde” dels quatre divendres del mes a algunes sèries de temàtica LGTBI. Per últim, s’ha organitzat un punt de lectura a la biblioteca d’Educació “Maria Moliner” amb materials relacionats amb la literatura infantil i l’educació en diversitat.

Altres activitats previstes en la UVEG

Amb motiu de l’Orgull , el Col·legi Major Rector Peset acull la 5ª edició de l’exposició “Museari Queer Art”, amb una mostra de treballs artístics per promoure l’educació artística i de la història com a instruments per a la defensa dels drets humans, amb un especial èmfasi en el respecte a la diversitat sexual i els col·lectius LGTBIQ+. L’exposició que s’inaugura el Dia de l’Orgull compta amb una ampla programació que s’allargarà fins a finals de juliol.

També al Rector Peset tindran lloc el 30 de juny i 1 de juliol les II Jornades de sensibilització en igualtat de gènere i diversitat sexual mitjançant intervencions artístiques en contextos universitaris, del grup d’investigació CREARI, per sensibilitzar en igualtat de gènere i diversitat sexual mitjançant la participació en accions artístiques de caire performatiu i vindicatiu.

Per últim, l'Institut de Física Corpuscular (CSIC–UVEG) mitjançant la seua Comissió d'Igualtat i Diversitat, en col·laboració amb Espectre Visible i Diversitats, organitzen la primera exposició de les obres presentades al concurs "Espectre Visible" que visibilitza el col·lectiu LGTBI+ en els àmbits científics. L'exposició consta de 20 obres, majoritàriament cartells, en què es relacionen fites o fets científics amb persones o fets rellevants per al col·lectiu. Les obres estaran exposades la setmana del 28 de juny al 2 de juliol en el corredor de la planta baixa de l'edifici principal de l'IFIC, situat al Parc Científica de la UVEG.