Logo de la Universitat de València Logo Unitat d'Igualtat Logo del portal

Els actes dels 25 de Novembre a la Universitat de València es centren en la campanya #blockalmasclisme

  • 6 d’octubre de 2020
Image de la noticia

L’acte institucional que, amb motiu del 25 de novembre, Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones, realitza la Universitat de València, s’iniciarà amb la lectura d'un manifest per part de la rectora Mavi Mestre Escrivà el proper dimarts 24 de novembre a les 18 hores en format virtual.

Manifest

Per aquest acte es necessària la inscripció prèvia a través del següent formulari:

https://encuestas.uv.es/index.php/211649?lang=ca

El manifest ha estat elaborat per RUIGEU, la Xarxa d’Unitats d’Igualtat de Gènere de les Universitats Espanyoles per a l’Excel·lència Universitària i que la Universitat de València coordina en aquest monent. Un text que posa el focus en el compromís que tenen les universitats de fer efectiu el principi d’igualtat i en l’eradicació de les violències contra les dones. 

A continuació es visionarà el vídeo #blockalmasclisme amb què la Universitat de València ha estat denunciant des del passat mes d'octubre les relacions no respectuoses en entorns digitals entre dones i homes.

https://www.youtube.com/watch?v=lVz7vQfeQxQ

A continuació arrancarà la taula rodona: L’entorn digital com a espai per les noves violències masclistes moderada per la periodista Emilia Bolinches i amb les intervencions de la magistrada Lucía Avilés, la periodista Ana Bernal-Triviño i la psicoterapeuta Ianire Estébanez.

Ana Bernal-Triviño. Doctora i llicenciada en Periodisme i Màster en Història de l'Art per la Universitat de Màlaga (UMA), és professora i investigadora en la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), periodista i columnista en Público, El Periódico i col·laboradora en Las Mañanas de la 1 en TVE. 

El seu interès sempre a conèixer maneres de comunicar més pròximes a la societat ha portat al fet que les seves recerques com a doctora se centren en l'ús de les xarxes socials i del periodisme mòbil i l'ètica. Com a periodista, s'ha centrat en la defensa dels drets humans i, amb especial atenció, sobre els drets humans de la dona.

A causa dels seus articles mitjans com La Marea o SModa  l'han reconegut com una de les periodistes que més havia contribuït a la revolució feminista. En 2017 va exposar en el Congrés dels Diputats un informe sobre el tractament mediàtic del cas Juana Rivas. Pel seu treball a favor dels drets humans i en defensa dels drets de la dona ha rebut el Premi Solidaritat del Institut de Drets Humans de Catalunya, Premi La Bona Premsa, el Premi de la Comunicació No Sexista de la Associació de Dons Periodistes de Catalunya, Premi Caleta de la Subdelegació del Govern de Màlaga, de l'Institut Andalús de la Dona. El  2 d'octubre de 2020 va rebre el Premi Emilio Castelar. També ha participat en el treball de base dels drets de la Dona per al Pla de Drets Humans de Catalunya. Ha publicat Com informar i informar-se sobre violència masclista i, el més recent, No Manipuleu el Feminisme, una defensa contra les faules masclistes (Espasa).

Lucía Avilés és magistrada jutgessa del Jutjat de Primera Instància i Instrucció Núm. 3 d'Arenys de Mar i cofundadora de la secció espanyola de la International Women Judges, una associació que treballa per avançar en matèria de drets humans i en l'equitat de la justícia entre persones de diferent gènere.

Avilés també és professora col·laboradora de dret penal de la Universitat Oberta de Catalunya i membre honorífic de l'Institut d'Estudis de Gènere de l'Institut Argentí de Justícia Constitucional amb seu a Buenos Aires.

Fundadora i integrant de l'Associació de Dones Jutgesses, una associació que pretén “contribuir al desenvolupament i difusió de la Justícia i de la Igualtat, a través de la conscienciació i sensibilització de la ciutadania en general i a les jutgesses i dels jutges en particular sobre la necessitat impostergable de la defensa dels Drets Humans”.

Ianire Estébanez és psicòloga i terapeuta. Va ser blocaire de «El meu nuvi em controla… el normal«, en una època en què els continguts en internet sobre violència i feminismes a penes existien (2007). Ho va fer com a resultat d'una de les primeres recerques que des d'una perspectiva feminista s'acostava a entendre la violència psicològica en el festeig, havent investigat després sobre agressions sexuals cap a les joves en l'espai de l'oci i el sexisme en les xarxes socials. Moltes persones l'han considerat per això pionera en el treball sobre prevenció i els últims deu anys ha treballat d'una manera intensa donant formacions a joves, professionals, professorat, famílies… impartint xerrades, tallers i conferències i fent molts quilòmetres per tot el territori espanyol.

*************************************************************************************

La programació completa de totes les activitats relacionades amb el Dia Internacional per l'Eliminació de la Violèncoa contra les Dones i que es realitzen en els tres campus universitaris es pot consultar ací:

https://www.uv.es/igualtat/webnova2014/25n20.pdf

Llista d'enllaços: