Logo de la Universitat de València Logo Unitat d'Igualtat Logo del portal

Noves baixes mèdiques amb perspectiva de gènere

  • 6 de juny de 2023
Image de la noticia

Des de  l'1 de juny de 2023 les dones amb menstruació incapacitant tenen dret a baixa laboral temporal, un nou dret relatiu a la salut menstrual de les dones incorporat a la Llei orgànica 1/2023, de 28 de febrer, per la qual es modifica la Llei orgànica 2/2010, de 3 de març, de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l'embaràs.

De la mateixa manera, es reconeix el dret a baixa médica per interrupció voluntària de l'embaràs, siga voluntària o no, així com la baixa a partir del primer dia de la setmana trenta-novena de gestació. Aquestes són les tres noves situacions especials d'incapacitat temporal: menstruació incapacitant secundària o dismenorrea secundaria, interrupció de l'embaràs, voluntària o no i gestació de la dona des del dia primer de la setmana 39.

Segons la Llei orgànica 1/2023, s’estableix que els serveis públics han de garantir la regulació d'una situació especial d'incapacitat temporal per a la dona que interrompi, voluntàriament o no, l'embaràs, i la regulació d'una situació especial d'incapacitat temporal per a la dona embarassada des del primer dia de la setmana 39 de gestació. A més, els poders públics han de reconèixer la salut durant la menstruació com a part inherent del dret a la salut sexual i reproductiva. En aquest sentit, es reconeix a les dones amb menstruacions incapacitants secundàries el dret a una situació especial d'incapacitat temporal.