Logo de la Universitat de València Logo Unitat d'Igualtat Logo del portal

La perspectiva de gènere també s'aplica a la gestió universitària

  • 14 de desembre de 2022
Image de la noticia

Amb la publicació “Informes d'impacte de Gènere en la normativa universitària. Eines i estratègia per a la seua implantació a la Universitat de València”, s'ofereix al personal de la UV un manual accessible que segur serà de gran utilitat per a avançar en la incorporació de la perspectiva de gènere en la gestió universitària.

La guia Informes d'impacte de gènere en la normativa universitaria, coordinada per la professora de Sociologia, Marcela Jabbaz, en coautoria amb la investigadora Mónica Gil, i Inés Soler, tècnica d'igualtat de la UV, s'elabora a partir d'un encàrrec de la Unitat d’Igualtat, que pretén oferir un manual teòric pràctic amb el qual poder formar i donar suport al personal de gestió en aquesta matèria.

Respon a l'acció 45 de l'III Pla d’Igualtat de la UV, en la qual s'estableix que s'ha de proporcionar formació als serveis de manera que tot document de política universitària, reglament o normativa interna, continga obligatòriament –a partir d'aquesta formació‐ el corresponent Informe d'Impacte de gènere, de conformitat amb la Llei de procediment administratiu 39/2015 i la reforma de la Llei d'Igualtat 9/2003 de la Comunitat Valenciana i els articles 14 i 15 de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes.

Els informes d'impacte de gènere s'han convertit en una eina indispensable amb la qual introduir el principi d'igualtat d'oportunitats entre dones i homes en l'activitat de les administracions públiques com a criteri general d'actuació dels poders públics. Es venen aplicant en qualsevol de les actuacions que acompanyen l'execució de les polítiques públiques, siguin quals fossin la seva naturalesa, temàtica i àmbit d'aplicació (llei, disposició normativa, reglament, acció, projectes, programes, actes administratius…).

En exercici del principi d'autonomia universitària, les universitats es doten d'un ampli catàleg de disposicions normatives amb l'objectiu de regular els drets i obligacions institucionals i de les persones que integren les seves respectives comunitats. Unes normes jurídiques que es projecten en tots els àmbits de la seva competència i que ordenen, molt singularment, els principis estructurals de la seva organització, tramitació i gestió, docència, recerca i transferència de coneixement.

Com a contribució, aquesta Guia que es presenta en la X Trobada d’Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives, els dies 15 i 16 de desembre 2022, aporta des d'un enfocament pragmàtic, recomanacions i bones pràctiques sobre com incorporar de manera efectiva i transversal aquesta perspectiva de gènere a la producció normativa universitària.