Logo de la Universitat de València Logo Unitat d'Igualtat Logo del portal

La Universitat acull una trobada sobre literatura i periodisme LGTBIQ+ en contextos repressors

  • 29 d’abril de 2024
Cartell de l'acte

Per a commemorar el 17 de maig, Dia Internacional contra la LGTBIfòbia, la iniciativa diversitats que impulsa el Vicerectorat d'Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives de la Universitat de València, organitza en col·laboració amb el Vicedeganat de Cultura, Igualtat, Polítiques Inclusives i Sostenibilitat de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat, una trobada amb l'escriptora equatoguineana Trifonia Melibea Obono i el periodista palestí Murad Odeh. Tots dos professionals compartiran les seues experiències i investigacions sobre la situació del col·lectiu LGTBIQ+ en llocs com Guinea Equatorial i Palestina, així com els seus projectes periodístics i literaris, com a exemple de ferramenta d'acció política.

Trifonia Melibea Obono presentarà part de la seua investigació sobre les teràpies de conversió i altres violències aplicades a dones lesbianes i homes transgènere en l'ètnia fang de Guinea Equatorial, i les possibilitats de la literatura com a element d'acció política. Murad Odeh parlarà sobre la interseccionalitat de violències per al col·lectiu queer en Palestina, el mode en què afecta l'apartheid al desenvolupament de la diversitat i la llibertat sexual. Presentarà també el seu últim treball periodístic realitzat a Cisjordània. També ens proposarà diferents referents del món àrab en general i en concret de Palestina.

Esta trobada, titulada “Literatura i periodisme contra la LGTBIQ+fòbia en contextos repressors”, coordinat i presentat per la professora Patricia Picazo Sanz (Departament de Teoria dels Llenguatges de la Universitat de València), tindrà lloc dilluns que ve, 6 de maig, a les 12 hores en l’Espai Cultural de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València. Entrada lliure. Places limitades.

 

Biografia dels ponents:

Trifonia Melibea Obono, equatoguineana, és escriptora, activista i professora en la Universitat Nacional de Guinea Equatorial. Doctora en estudis interdisciplinaris de gènere i polítiques d'igualtat per la Universitat de Salamanca (Espanya), ha convertit la interseccionalitat i els feminismes en els eixos principals de la seua obra. Compta amb diversos guardons gràcies a la seua obra literària i col·labora en mitjans de comunicació destacats com El Salto, El País y Afroféminas. Amb diverses obres literàries publicades des del seu primer relat en 2015, diumenge que ve 5 de maig presenta en la Fira del Llibre de València la seua última novel·la, “La hija de las mitangan”.

Fotografia de Melibea Obono

Murad Odeh, palestí, procedent de Nablus, una ciutat al nord de Cisjordània. Els seus avis i pares van eixir de Palestina després de la Guerra dels Sis Dies i es van establir a Espanya, on va créixer i es va formar. Periodista, ha col·laborat en mitjans de premsa escrita com Público. Actualment treballa en TVE. De manera paral·lela, es dedica a l'activisme queer i en concret a la divulgació de la resistència queer palestina. Un dels seus últims projectes és el pòdcast "Disidentes", en el qual aprofundeix en les diferents identitats queer del context sociocultural.

Fotografia de Murad