Logo de la Universitat de València Logo Unitat d'Igualtat Logo del portal

El Vicerectorat d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat de la Universitat de València presenta la iniciativa “Block al masclisme” per denunciar el tracte no respectuós i abusiu cap a les dones en les xarxes socials i entorn digitals

  • 9 de novembre de 2020
Image de la noticia

El Vicerectorat d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, a través de la Unitat d’Igualtat, presenta una iniciativa enfocada a previndre i abordar el masclisme i les relacions no respectuoses entre dones i homes a través de les xarxes socials i altres entorns digitals. Amb ella es pretén denunciar el tracte no respectuós i abusiu cap a les dones en les xarxes i en diferents entorns digitals.

La campanya arranca aquest 14 d'octubre amb l'estrena d'un vídeo institucional en el qual s'escenifica un cas d'assetjament a través de dispositius mòbils amb una parella jove com a protagonista i segueix amb el hangstag #blockalmasclisme amb la inserció en xarxes socials de píndoles audiovisuals i testimonis de ciberassetjament viscuts per estudiants en els darrers mesos.

La campanya finalitza el proper 24 de novembre amb l'acte institucional de la Universitat de València amb motiu del Dia Internacional contra la Violència cap a les Dones amb una taula redona, en format virtual i les intervencions de periodistes i jutgesses expertes en la matèria.

I és que durant la pandèmia i la docència online va augmentar el número de persones joves en la xarxa. No només per a estudiar sinó també l’ús de plataformes digitals per a relacionar-se. Diversos estudis i mitjans de comunicació s’han fet ressò de l’augment del ciberassetjament durant el temps de confinament generat per l’emergència sanitària produïda per la pandèmia de la Covid-19.

Que controlen les trucades del teu mòbil, que et miren el contingut i les connexions o que et pressionen per a obtindre les contrasenyes dels comptes de les xarxes socials són alguns dels exemples recollits entre estudiants en els mesos de confinament. Exemples de violències masclistes que ja es donaven i que la pandèmia ha accentuat.

El ciberassetjament es pot definir com qualsevol invasió a la seguretat i integritat d'una persona a través de mitjans digitals com les xarxes socials, xats i també les diverses plataformes que utilitzen per a relacionar-se.

Diverses veus de la Universitat de València posen cara a aquesta campanya de denúncia per tal d’oferir pautes clares de comportament amb exemples de conductes que no són tolerables en la relació entres dones i homes a la Universitat de València tal com recull el Codi de Bones Pràctiques en les relacions de Gènere d’aquesta universitat.

Segons aquest codi, a la Universitat de València no tenen cabuda els comportaments d’assetjament sexual ni per raó de sexe i s’exigeix un tracte respectuós i simètric entre homes i dones, salvaguardant la seua dignitat i intimitat.

Tant el PDI en la seua activitat docent i investigadora, el PAS en la seua activitat tècnica de gestió i l’alumnat en la seua activitat d’aprenentatge i estudi no ha de fer afirmacions discriminatòries sobre persones i especialment sobre la dona, amb comentaris sexistes, d’exclusió i fins i tot intimidatoris.

Durant el confinament hem pogut recollir testimonis de joves estudiantes que relaten en quines dinàmiques s’han trobat de violència masclista i noves tecnologies i xarxes. Per això volem ressaltar eixes frases, donar a conéixer eixes practiques que molta gent considera normals i que tenim normalitzades per a posar el focus en la prevenció i sensibilització. Sobretot en les estudiantes de la nostra universitat.

Enllaç als vídeos:

https://www.youtube.com/watch?v=lVz7vQfeQxQ

https://www.youtube.com/watch?v=HH75Xs7dK10 (english version)

https://youtu.be/Dt81T4_FwnQ (versión en castellano)