Logo de la Universitat de València Logo Unitat d'Igualtat Logo del portal

La Universitat de València convoca el Premi "A. Olga Quiñones Fernández" amb l’objectiu de promoure la incorporació de la perspectiva de gènere i la igualtat en la docència i en la investigació. Aquesta proposta forma part de l'eix cinquè del II Pla d'Igualtat de la Universitat de València (2013-2017), dedicat a investigació i docència, on es reafirma la voluntat de fomentar i consolidar la perspectiva de gènere en els estudis de grau i postgrau així en els continguts de investigació.

El premi porta el nom de A. Olga Quiñones Fernández, la primera directora de la Unitat d’Igualtat de la nostra Universitat i una dona lligada a aquesta institució i a la lluita per la igualtat de gènere. 

 

olga

Olga Quiñones va nàixer a Salinas (Astúries) el 1940 i va morir en juny de 2014 a València. Va ser  professora titular del departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València. En l'àmbit de la gestió universitària va ser vicedirectora de l'Escola Universitària de Magisteri Ausiàs March, secretària de la Facultat de Ciències Socials i vicedegana de la mateixa. 

Com a directora de la Unitat d’Igualtat va coordinar l’estudi diagnòstic “Dones i homes en la Universitat de València” i va coordinar l’elaboració i redacció del I Pla d’Igualtat, que s’aprovà per acord del Consell de Govern en 2009.

La professora Quiñones va ser fundadora i vicepresidenta de l’Associació Dones Universitàries (1974-76), presidenta del Consell Escolar Valencià (1985-88), integrant del Seminari d’Estudis Feministes (1983) -a l’actualitat Institut Universitari d’Estudis de la Dona de la Universitat de València- i Subdirectora General del Instituto de la Mujer (1993-96).

Integrant de la Comissió Assessora del Rector de la Universitat de València per a les polítiques d’Igualtat 2002-2007; de l’Observatori de Gènere de la Generalitat Valenciana i de l’Observatori de Publicitat No Sexista de la Generalitat Valenciana, fou també coautora de diverses investigacions en matèria de dones i igualtat de gènere.

En reconeixement a la seua tasca i el seu compromís des de sempre en les polítiques d’Igualtat, va rebre el Premi “Dona compromesa en les polítiques d’Igualtat” de Dones Progressistes en 2012.

El Premi A. Olga Quiñones Fernández té com a finalitat premiar estudis sobre les dones, feministes, que aborden les discriminacions que pateixen les dones, incorporen la perspectiva de gènere o aposten per la igualtat efectiva entre dones i homes.

Presenta tres modalitats: per a Treballs Finals de Grau (TFG) o equivalent, per a Treballs Finals de Màster (TFM) o equivalent i per a tesis doctorals (TD).

 

TREBALLS PREMIATS

IX EDICIÓ (2022)  Notícia

Modalitat 3: Estudis de doctorat, Tesi Doctoral

En la modalitat de Tesi Doctoral, el Jurat decideix atorgar el premi Ex Aequo als treballs:

“Procesos de subjetivación y salud en mujeres cuidadoras desde un enfoque feminista y participativo”, de Pilar Domínguez Castillo dirigida per la professora Amparo Bonilla Campos.

“Justicia con perspectiva de género: análisis cuantitativo de estereotipos y revisión de la imparcialidad judicial en procesos por violencia sexual”, d’Elisa Simó Soler dirigida per la professora Elena Martínez García.

Modalitat 2: Treball Final de Màster:

“El sesgo de género en el proceso diagnóstico del autismo y sus consecuencias para las mujeres” de Tania Ruiz Gil dirigit pel professor Xavier Montagut Mayor

Modalitat 1: Treball Final de Grau:

En a la modalitat de Treball Final de Grau, el Jurat decideix atorgar el premi Ex Aequo a:

“La socialibidad en el arte del siglo XIX. Mujeres, espacio y creación en la Académie Julian” de Gemma Fernández González dirigit per la professora Maria Angeles Pérez Martín

“Barreras en la prevención del VPH en adolescentes” de Claudia González Boluda, dirigit pel professor Carles Xavier Simó Noguera

 

 

VIII EDICIÓ (2021)

Modalitat 3: Estudis de doctorat, Tesi Doctoral

Esther Parpal Cabanes: “Imagen y género en el arte maya. Análisi iconográfico de las representaciones femeninas del período clásico”, dirigida per Mª Cristina Vidal Lorenzo

i un  accésit a:

María José Barbé Villarrubia: “Mujeres migradas, empoderamiento y participación social: un análisis feminista a través de trayectorias vitales de mujeres lationamericanas en la ciudad de Valencia”, dirigit per Joan Lacomba Vázquez.

Modalitat 2: Treball Final de Màster:

En la modalitat de Treball Final de Màster, el Jurat  decidit atorgar el premi Ex Aequo a:

Daniela Paz Farfán Montes: “Cuerpo, cordira y locura. Aproximaciones a la psicoterapia feminista y el activismo loco desde una perspectiva interseccional” dirigit per Amparo Bonilla Campos i,

Maria Amparo Belenguer Sales: “Descodificando los discursos antifeministas en Youtube” dirigit per Lucía Gómez Sánchez.

Accesit per a Marta Herrero Herrero; “Músiques i dones. Érem, som i serem” dirigit per Mª Jesús Bravo Sánchez.

Modalitat 1: Treball Final de Grau:

Paula Andrés Herrera:  “Alteracions sobre els astròcits i el transformador de glutamat GLT-1 en el còrtex prefrontal induïdes per dolor inflamatori: estudi preclínic amb perspectiva de gènere" dirigit per les professores Lucía Teresa Hipólito Cubedo i Ana Polache Vengut.

Accesit per a Teresa Perales Miguel: “Anàlisi de l’audiència sàfica de ficció audiovisual a través del fenòmen Lumelia" dirigit per la professora Lucía Márquez Martínez.

 

VII EDICIÓ (2020)

Modalitat 3: Estudis de doctorat, Tesi Doctoral

Raquel Borges Blázquez: LA CONSTRUCCIÓN DE EUROPA A TRAVÉS DE LACOOPERACIÓN JUDICIAL EN MATERIA DEPROTECCIÓN DE VÍCTIMAS DE VIOLENCIA DEGÉNERO


Modalitat 2: Treball Final de Màster:
Abraham Devís Matamoros: EL CONTROL MEDIANTE LA TECNOLOGÍA EN LA ADOLESCENCIA Y LA JUVENTUD-

i Accèssit a:

Virginia Mora Roda:SOBREDIAGNÓSTICO EMOCIONAL EN MUJERES. PRODUCCIONES NARRATIVAS SOBRE LA EXPERIENCIA DE MUJERES QUE HAN VIVIDO SOBREDIAGNÓSTICOS EN SALUD EMOCIONAL  

Modalitat 1: Treball Final de Grau:

Marta Galindo Caro: PATERNITAT POSITIVA I EL SEU VINCLE AMB EL DESENVOLUPAMENT PROFESSIONAL DE LES DONES EN LA PROVÍNCIA DE VALÈNCIA.
 

VI EDICIÓ (2019):

Modalitat 2: Treball Final de Màster

EX-AEQUO a: 
-    CLAUDIA CORDERO CONTRERAS, pel seu Treball Fi de Màster “Devenir con otros: Hacia la construcción de vínculosigualitarios en parejasheterosexuales”
-    IRIS DE BENITO MESA pel seu Treball Fi de Màster “Lo que másduele es la mirada: investigadoras del géneronegro en “La casa de papel” y “Las niñasperdidas”

Així mateix, s’acorda concedir un Accèssit a:


-    IRINA GIRÓN JUAREZ, pel seu Treball Fi de Màster “Alternativas a la dispensa de declarar del artículo 416 LECrim para víctimas de violencia de género”

i una Menció especial a:
-    MARCELA HINCAPIÉ MARTÍNEZ, pel seu Treball Fi de Màster “Entre la identidad y la integración: reflexiones, contradicciones, añoranzas y sueños de cuatromujeresmigranteslatinoamericanas” perquè aporta epistemologies del Sud que ajuden a reflexionar sobre les dones migrants i plantegen la possibilitat de vides més lliures. 
 

V EDICIÓ (2018):

Modalitat 3: Estudis de doctorat, Tesi Doctoral

La circunstancia agravante genérica de discriminación por razones de género de Néstor Orejón Sánchez de las Heras.  

Modalitat 2: Estudis de màster, Treball Final de Màster

El reto de un modelo coeducativo. La implantación de la Coordinación de Igualdad y Convivencia en los centros educativos de Secundaria de la provincia de Valencia de Mariana Laura Urueña Torres.

Modalitat 1: Estudis de grau, Treball Final de Grau

Si mi voz pudiera ser. Discursos en boca de la Malinche por tres autoras latinoamericanas del s. XX de Iris de Benito Mesa

IV EDICIÓ (2017):

Modalitat 3: Estudis de doctorat, Tesi Doctoral

“Los presupuestos con perspectiva de género en el Estado Español” de Mónica Gil Junquero i Accèssit a: " Trans persons’ bodies in context: experiences in daily life, sport and physical education” de Sofía Pereira García. 

Modalitat 2: Estudis de màster, Treball Final de Màster

EX-AEQUO a: “Femvertising y subjetivación neoliberal: Análisis crítico de un modelo emergente de feminidad en la publicidad actual” de María Morales Sánchez i “La representación de la mujer en el cine de acción. El caso de Mad Max: Furia en la carretera como reinvención de la heroína moderna” de  i Marta Marín Gavila.
Accèssit a Carmen Ramos González  “Márgenes de la representación: cine porno, política sexual y perspectiva feminista”.

Modalitat 1: Estudis de grau, Treball Final de Grau

“Desde la ventana: Mujer con cabra. 1929 de Maruja Mallo. De su ventana a la mía 1987 de Carmen Martin y De tu ventana a la mía 2011 de Paula Ortiz” de Paula Moreno Malo

Accèssit a: “Triple condena de las mujeres encarceladas en España: Institucional, social y personal. Análisis desde una perspectiva de género del Sistema Penitenciario femenino español”. d'Enrique Ruiz Gros:

Bases de la convocatoria 2017

III EDICIÓ (2016):

Modalitat 3: Estudis de doctorat, Tesi Doctoral  Condiciones de vida, solidaridad informal y cuidados. Ni solas ni en solitario en la monomarentalidad d’Andrea Hernández MonleónAccesit: Políticas imperiales y género d’Enrique Bengoechea Tirado 

Modalitat 2: Estudis de màster, Treball Final de Màster  «¡Qué guapa estarías si te quitases quince kilos!»: Reflexiones en torno a los discursos neoliberales sobre "lo bello" y "lo sano" desde una mirada feminista de María Nina Navajas Pertegas (resum del treball) 

Modalitat 1: Estudis de grau, Treball Final de Grau Conciliación de la vida familiar, laboral y personal. Un contraderecho d’Elisa Simó Soler

Bases de la convocatoria 2016​​

 

SEGONA EDICIO (2015):

Modalitat 1: Estudis de grau, Treball Final de Grau: Marina Guillén Reig,  Mujeres y hombres y violencia. Una propuesta educativa para trabajar la violencia de género y la violencia contra la mujer con el grupo de jóvenes del Centre de Dia d’ Acollida”

Modalitat 2: Estudis de màster, Treball Final de Màster: Lucía Valls Mondragón, “Construcció de l’imaginari socio-sexual, tecnologia de gènere i postelevisió: Gandia Shore com a espectacle de la globalització” (resum del treball).

ConvocatòriaBases 

 

PRIMERA EDICIÓ (2014)

Modalitat 1: Estudis de grau, Treball Final de Grau: Ana María Alfaro Cánoves,  "Las relaciones de género: ¿la educación, las condiciona?" .

Modalitat 2: Estudis de màster, Treball Final de Màster: Laura Martín Torrente,  "Pràctiques de resistència i recodificació de dispositius de poder: el cas de FEMEN i el cos com a ferramenta política" , i Sara Vierna Fernández pel seu treball fin de màster "Neo-princesas de tocador. Princelandia, la construcción del mito de la belleza a través del juego infantil"

Bases de la convocatòria 2014