Logo de la Universitat de València Logo Unitat d'Igualtat Logo del portal

.
.
.
.
.
.

La Nau de la Igualtat. Debat sobre prostitució

  • 15 de setembre de 2016
Image de la noticia

Nou Espai de Debats a La Nau sobre temes d'Igualtat.

DIMECRES 28 DE SETEMBRE (La Nau, c/ Universitat, 2, a les 19 hores)

Acords i desacords del feminisme sobre prostitució

Intervenen:

Ana de Miguel (Professora de la Universidad Rey Juan Carlos i autora del llibre Neoliberalismo sexual. El mito de la libre elección)

Ruth Mestre (Professora de la Universitat de València i membre de l'Institut de Drets Humans de la mateixa Universitat)

Modera: Maria Elena Olmos, Degana de la Facultat de Dret de la Universitat de València

Amb l'inici del curs, la Unitat d’Igualtat llança un cicle de debats igualitaris al Centre Cultural La Nau, amb els quals s'espera contribuir a consolidar una cultura d'igualtat a la Universitat de València, vinculat al tercer dels eixos del II Pla d'Igualtat (2013-2017: “Creació d'una cultura d'Igualtat”). Aquesta activitat, que tindrà caràcter periòdic i variable, vol contribuir a sensibilitzar i difondre entre la comunitat universitària, i també entre la societat en general, les polítiques d'igualtat promogudes per la Unitat d’Igualtat de la Universitat de València.

Entre els objectius perseguits amb els debats de “La  Nau de la Igualtat” destaca el fet de polemitzar sobre els elements de debat claus en el pensament feminista, amb la finalitat d'avançar per aconseguir posicions més consensuades que afavorisquen la lluita i les conquestes socials en matèria d'igualtat. Les taules de debat són sens dubte un marc idoni per fomentar la reflexió i el diàleg. Hi convidarem persones expertes perquè debaten sobre problemàtiques com ara la prostitució, la conciliació o la bretxa salarial. El cicle s’inicia amb:

DEBAT. DIMECRES 28 DE SETEMBRE (La Nau, c/ Universitat, 2, a les 19 hores)

"Acords i desacords del feminisme sobre prostitució

Intervenen:

Ana de Miguel (Universitat Rey Juan Carlos) i Ruth Mestre (Universitat de València)

El debat es fa amb motiu de la celebració, durant el mes de setembre, de dues efemèrides vinculades, com són els dies internacionals de l'Explotació sexual i tràfic de dones (23 de setembre) i dels Drets sexuals i reproductius (28 de setembre). Es tracta d'un debat en què es plantejaran els acords i els desacords feministes entorn de la prostitució, i per al qual s’han convidat dues reconegudes feministes expertes en la matèria perquè defensen les dues grans posicions: Ana de Miguel, que advoca per l'abolició de la prostitució, i Ruth Mestre, des d'una posició regulacionista o de reconeixement de drets. L'objectiu del debat és realitzar una aportació a la necessària reflexió sobre aquests temes, per tal d’arribar a una posició, com més unificada millor, per al cas que s'aborda -en un futur més o menys immediat-, el tantes vegades reclamat pacte d'estat en matèria d'igualtat i contra la violència de gènere.

Unes notes sobre les ponents:

Ana de Miguel és doctora en Filosofia per la Universitat Autònoma de Madrid, professora titular d'universitat de l’Àrea de Filosofia Moral i Política a la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid. Les seues línies de recerca són teories feministes, teories de la democràcia, moviments socials. És directora del curs “Historia de la teoria feminista”, Instituto de Investigaciones Feministas de la Universitat Complutense des de gener 2005, successora en la direcció del curs de la filòsofa i teòrica feminista Celia Amorós. Va realitzar la tesi doctoral sobre "Élites y participación política en la obra de John Stuart Mill". Ha dedicat diversos treballs de recerca a la figura d'Alejandra Kollontai i les relacions entre feminisme i marxisme. La seua publicació més recent s’ha convertit en una obra de referència, ja per la quinta edició: Neoliberalismo sexual, El mito de la libre elección. Ana de Miguel, Madrid, Cátedra, 2015.

Ruth Mestre i Mestre és doctora en Dret, màster en Sociologia Jurídica, màster en Teoria del Dret, professora de Filosofia del Dret a la Universitat de València i membre de l'Institut de Drets Humans d’aquesta Universitat. El seu treball s'ha centrat en la teoria feminista del dret, en els drets i la ciutadania de les dones, en el feminisme intercultural, en els drets sexuals i drets reproductius i en les teories de la democràcia. Actualment dirigeix la Clínica Jurídica per la Justícia Social de la UV. Publicacions més destacades en últims 10 anys: De mujeres: Democracia y participación política de las mujeres. Visiones desde Europa y América Latina, Tirant lo Blanch 2013; «La ciudadanía de las mujeres: el espacio de las necesidades a la luz del derecho antidiscriminatorio y la participación política». Anales de la Cátedra Francisco Suárez, núm. 45, 2011, pàg. 147-166.