tòxics
Cicle Tòxics (In)visibles: lluita contra els agrotòxics

Seminari impartit per Florencia Arancibia, Universitat Nacional de Sant Martín (CONICET) Argentina

Organitza: José Ramón Bertomeu (IILP-UV) i Ximo Guillem (IILP-UV) amb la col·laboració de SCHCT.

Coordinació de seminaris: Enric Novella (IILP-UV).

El seminari es pot seguir en línia a temps real a: http://reunion.uv.es/hcc2

Coneixements i estratègies d'acció en la lluita contra els agrotòxics: el judici per les fumigacions a Còrdova (Argentina)

Part d'aquesta presentació es basa en un article publicat a Science as Culture, juntament amb Renata Motta, el 2018. La cita completa és: Florència Arancibia & Renata Motta (2018): “Undone Science and Counter-Expertise: Fighting for Justice in an Argentine Community Contaminated by Pesticides”, Science as Culture, DOI: 10.1080/09505431.2018.1533936.

Link a l'article: https://doi.org/10.1080/09505431.2018.1533936

Resum


Els moviments socials que lluiten contra injustícies socioambientals habitualment han de lluitar pel reconeixement d'un patiment negat per les institucions governamentals i per “experts” d'organismes de control. Aquesta situació els porta a produir i/o mobilitzar diversos coneixements. El concepte de “contra-perícia” (“counter-expertise”) fa referència a un coneixement -en sentit ampli- que posa en qüestió decisions polítiques suposadament basades en coneixements científics (com l'aprovació de noves tecnologies). A través d'un estudi de cas, reflexionarem sobre aquest tipus de coneixement i la frontera entre “experts” i “no experts”. En el barri d'Ituzaingó Annex a Còrdova el moviment contra l'ús d'agrotòxics va desenvolupar i va posar en joc diferents tipus de “contra-perícia” en un procés de lluita que va començar el 2001 i va portar al primer judici que va condemnar les fumigacions il·legals com a delicte penal de contaminació ambiental en 2012. Identifiquem tres tipus de contra-perícia que van ser produïts i mobilitzats durant aquest procés: coneixement local, coneixement científic i coneixement legal. El cas il·lustra les relacions i sinergies positives que poden donar-se entre aquests tres tipus de coneixement per a enfrontar situacions d'injustícia soci-ambiental.

Biografia


Florencia Arancibia és investigadora de CENIT, Universitat Nacional de Sant Martín (CONICET), a Argentina. Es va doctorar en Sociologia en la Universitat Estatal de Nova York en 2015. Va ser becària Fulbright i de la Fundació Interamericana (Grassroots Development fellowship). Els seus camps de recerca són els estudis socials de la ciència i la tecnologia i l'estudi dels moviments socials. La seua tesi doctoral es va centrar en les relacions i aliances entre moviments socials i científics/experts en salut en el conflicte per l'ús d'agrotóxicos Argentina. Ha publicat sobre aquest tema en diverses revistes (com Land Use Change, Science as Culture, Technology in Society, Sociology Compass, Theory in Action, Metatheoria). Els seus projectes actuals segueixen centrats en conflictes socioambientals, coproducció de coneixements, moviments socials, models agro-productius i sobirania alimentària a Argentina.

 

 

Data 28 de novembre de 2019 de 16:00 a 17:30. Dijous.

 
 
Lloc de realització

Sala de Conferències, Palau de Cerveró, Plaça Cisneros, 4. 46003 València

 
Organitza

José Ramón Bertomeu (IILP-UV) i Ximo Guillem (IILP-UV) amb la col·laboració de SCHCT..

 

Contacta mrile@uv.es